Különleges herendi porcelánok a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában

A kiállítás a herendi porcelángyártás zsidó felvirágoztatójának állít emléket.

Kiválóságok találkozása címmel, herendi porcelán kiállítás nyílt Balatonfüreden, a Zsidó Kiválóságok Házában. A kiállítás célja, hogy a helyi közösség megismerje a herendi porcelán értékeit, tradícióit, újdonságait, az örökséget, melyet a 19. század óta őriz az alkotó közösség. Valamint, hogy emléket állítson Fischer Mórnak, a manufaktúra egykori tulajdonosának, aki felvirágoztatta a porcelángyártást Herenden.

19. századi herendi szédertál a Zsidó Kiválóságok Háza kiállításán (Fotó: veol.hu)

A július 15-ei megnyitóról beszámoló veol.hu tudósítása szerint a tárlatot Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc díjas operaénekes nyitotta meg, aki kiemelte, nagy rajongója és gyűjtője a herendi porcelánnak.

Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza kuratóriumi elnöke köszöntője után Yacov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, a kiállítás fővédnöke videó-üzenetében aláhúzta a herendi manufaktúra nemzetközi hírnevét és a világ kézműves porcelániparában elfoglalt vezető szerepét. Azt monda, a társaság összes terméke világszerte ismert hungarikum, amelyre méltán lehet büszke minden magyar ember, majd aláhúzta a társaság folyamatos megújulási képességét, professzionalizmusát.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója kifejtette, rendkívül gazdag judaika (zsidó kegytárgyak) kollekcióval is rendelkeznek. Az elsők a 19. századi Fischer Mór, a manufaktúra egykori tulajdonosa korában készültek, de számos új judaika alkotás gazdagítja a manufaktúra 64 milliós termékválasztékát.

Ilyen újdonság például a dreidel, egy négyoldalú pörgettyű, amellyel hanuka ünnepén játszanak. A szédertálak, mezüzék és szombati gyertyatartók mellett ez is látható a Zsidó Kiválóságok Háza herendi kiállításán, amely augusztus augusztus 5-ig tekinthető meg Balatonfüreden.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp