A tiltakozások ellenére az izraeli parlament elfogadta a bíróságok hatáskörét korlátozó törvényt

A javaslat a 120 tagú törvényhozásban 64 igen szavazatot kapott, ellenszavazat nem érkezett, mert az ellenzék – tiltakozása jeléül – kivonult a teremből.

Elfogadta hétfőn az izraeli parlament, a Kneszet a kormány igazságügyi reformcsomagjának az észszerűség jogi elvét korlátozó törvényjavaslatát, mely csökkentené a bíróságok hatáskörét. A parlament július 10-én már első olvasatban elfogadta a javaslatot, amellyel megakadályoznák, hogy az izraeli bíróságok az „észszerűségre” hivatkozva felülbírálhassanak választott tisztségviselők által hozott döntéseket.

Jariv Levin igazságügyi miniszterrel szelfiznek a kormánykoalíció tagjai a Kneszetben a törvény elfogadását követően

„Megtettük az első lépést az igazságszolgáltatási rendszer korrigálása felé”

– fogalmazott Jariv Levin igazságügyi miniszter, aki a folyamatot történelminek nevezte.

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke, Arnon Bar-David azt mondta, a nap folyamán egyeztet más szakszervezeti vezetőkkel egy esetleges általános sztrájkkal kapcsolatban. Bar-David korábban igyekezett közvetíteni a kormány és az ellenzék között.

Országszerte útelzárásokkal tiltakoznak az igazságügyi reform ellen Izraelben

A Kneszet első olvasatban elfogadta azt a törvényt, amely korlátozná, hogy az izraeli bíróságok az “ésszerűségre” hivatkozva felülbírálhassanak választott tisztségviselők által hozott d…

A szavazás előtt Jair Lapid volt miniszterelnök, jelenlegi ellenzéki vezető újságírók előtt lehetetlennek nevezett bármiféle, a kormánnyal kötendő kompromisszumot az ügyben, a szavazás előtti parlamenti vitában pedig azt mondta, a javaslat elfogadása gyengíti a hadsereget is.

A most elfogadott törvényjavaslat az igazságügyről készített nagyobb javaslatcsomag része. Bírálói szerint a terv aláássa az izraeli demokráciát, ezért számos tiltakozó akciót tartottak ellene, de a múlt héten tömegtüntetést tartottak Jeruzsálemben a javaslatok támogatói is.

Szolidaritás és aggodalom az izraeli demokráciáért

Zsidó szervezetek nyílt levele Jakov Hadas-Handelsman úrhoz, Izrael magyarországi nagykövetéhez.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp