Nemzetiség lehetnek a zsidók Észak-Macedóniában

A kormány indoklása szerint az országot alkotó népcsoportok sorának bővítésével erősödik az ország többnemzetiségű jellege.

Megváltoztatja az alkotmányát Észak-Macedónia annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjon haladni az európai integráció útján, közölte a Vesti.mk észak-macedón hírportál annak kapcsán, hogy egy évvel ezelőtt kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások a nyugat-balkáni ország és az Európai Unió között.

Élet menete felvonulás Észak-Macedóniában, a molinó felirata a deportálások kezdetére emlékezik

Az észak-macedón kormány kedden döntött arról, hogy megváltoztatja az ország alkotmányát, mégpedig úgy, hogy az alaptörvény szövegébe az eddig is belefoglalt nemzetiségek – a macedón, az albán, a török, a vlah, a szerb, a roma és a bosnyák – mellé bekerül a bolgár, a horvát, a montenegrói, a szlovén, a zsidó és az egyiptomi is.

„Országunk jó példája a működőképes, többnemzetiségű demokráciának a térségben és Európában, valamint jó példája az állampolgári és emberi jogok tiszteletének, ezért az országot joggal tekintik Európa kicsinyített másának”

– olvasható a kormány közleményében, amely úgy folytatódik, hogy Észak-Macedónia az európai értékek mentén jár el, ezért megérdemli, hogy a NATO után az Európai Uniónak is teljes jogú tagja legyen.

A kormány várakozásai szerint az alkotmánymódosítást követően az első uniós csatlakozási fejezeteket már folyó év decemberében megnyithatják.

Az alkotmánymódosításra azért van szükség, mert az EU-tag Bulgária mindeddig akadályozta Észak-Macedónia felvételét az unióba, főként a bolgár kisebbséget és a közös történelmet érintő kérdések miatt. A csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltételeként Szófia végül a bolgár kisebbség alkotmányos elismerését követelte.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy sikerül-e a kormánynak megváltoztatnia az ország alaptörvényét, az alkotmány módosításához ugyanis kétharmados támogatásra van szükség, amelyet az ellenzéki képviselők szavazatai nélkül nem tudnak elérni, a jobboldali ellenzék pedig bejelentette, hogy nem támogatja a módosítást.

Észak-Macedónia az európai uniós tagság érdekében – egy Görögországgal folyó több évtizedes vita lezárásaként – 2019-ben Macedóniáról Észak-Macedóniára változtatta a nevét.

Macedóniában a II. világháború kitörésekor nagyjából 8000 zsidó élt. A háború idején a területet Bulgáriához csatolták. A bolgár hatóságok 1943 márciusában összegyűjtötték a macedóniai zsidó lakosságot, majd a treblinkai megsemmisítő táborba deportálták őket, ahol szinte mindenkit meggyilkoltak a nácik. Ma úgy 200 zsidó élhet Észak-Macedóniában, többségük a fővárosban, Szkopjében.

80 éve menekültek meg a bolgár zsidók, a helyi közösségek mégsem tudnak felhőtlenül ünnepelni

Az állami ünnepség középpontjába állított III. Borisz cár ugyan aláírta az ország zsidóságának deportálását leállító parancsot, ugyanakkor elősegítette több mint 11 ezer zsidó meggyilkolását a bolg…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp