Felújításra hivatkozva kizárták a híveket a Kazinczy utcai zsinagógából

Az ortodoxok a zsinagóga zárt kapuja előtt, az utcán imádkoztak csütörtök este.

„A délutáni-esti imát davenolni vágyó ortodox közösséget az EMIH döntéshozói (Keszler, Oirechmann, Rosta, Oberlander, Köves stb) nemes egyszerűséggel kizárták a Kazinczy zsinagógából, ezért a kapu előtt, az utcán imádkoztak”

– olvasható abban a posztban, amelyet Radnóti Zoltán főrabbi osztott meg a Facebook-oldalán. A bejegyzéshez mellékelt fotón az látható, hogy a Kazinczy utcai zsinagóga zárt kapuja előtt imádkoznak a hívek.

 

A kapura kikerült három (héber, magyar és angol) nyelvű kiírás szerint a nagy zsinagógát azért zárta be a hitközség vitatott módon megválasztott vezetősége, mert „nagylelkű adományt” kaptak és felújítják az épületet. A kiírás szerint a munkálatok már meg is kezdődtek, a felújítás ideje alatt a zsinagóga bal oldalán lévő Carmel stibelben lehet imádkozni.

A MAOIH új, EMIH-közeli vezetősége korábban azt közölte, hogy a nyár végéig megkezdődik a Kazinczy utcai „kis zsinagóga” és az erzsébetvárosi Jósika utcai imaház felújítása.

A nagy zsinagóga bezárását követően az ortodox hitközség régi tagsága nyílt levélben arra szólította fel Keszler Gábor elnököt, hogy

  • azonnali hatállyal tájékoztassa a tagságot, hogy a Kazinczy utcai MAOIH-épületegyüttes három, imádkozásra használt épületében illetve helyiségében pontosan milyen felújítások történnek illetve milyen felújításokat terveznek a következő hónapokban;
  • a felújításokra való tekintettel azonnali hatállyal nyissa meg az épületkomplexum imádkozásra alkalmas számos helysége közül legalább az egyiket – például a Dísztermet vagy a Hanna éttermet.

A nyílt levél megfogalmazói szerint a Kazinczy utcai MAOIH-központ és épületegyüttes összes vallási intézményének a belföldi és külföldi látogatók elöli elzárását a különféle felújítások „nem indokolják, és nem is indokolhatják”.

Ortodoxok: a jelen helyzet sérti az egyházi autonómiát

Megtartották a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség megpuccsolt vezetői a nemzetközi sajtótájékoztatót.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp