Izraeli régiségek is vannak a Trump floridai otthonában talált tárgyak között

Az antik olajlámpásokat több mint három évvel ezelőtt adta kölcsön a Fehér Háznak az Izraeli Régiségügyi Hatóság.

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság úgy véli, hogy a több mint három éve eltűnt antik kerámia olajlámpások a Mar-a-Lagóban, Donald Trump volt amerikai elnök floridai birtokán vannak. A Haaretz kedden számolt be arról, hogy a régiségügyi hatóság 2019-ben kölcsönadta a lámpásokat a Fehér Háznak egy hanukai ünnepség előtt, amelyen a hatóság egyik fontos adományozója, Saul Fox is részt vett volna. A lámpások azonban végül nem jelentek meg az eseményen.

Donald Trump (Fotó: Gage Skidmore / Wikimedia Commons)

A tárgyak visszaszolgáltatását a 2020 elején kitört világjárvány akadályozta meg, amikor az utazást erősen korlátozták. A hatóság ragaszkodott ahhoz, hogy az ilyen értékű tárgyakat egy munkatárs kísérje utazás közben. A tárgyaknak korlátozott ideig a Fox birtokában kellett maradniuk, amíg vissza nem tudják őket szolgáltatni.

Hosszú késlekedés után a hatóság néhány hónapja értesült arról, hogy a tárgyak a Mar-a-Lagóban kötöttek ki, ahol nagy mennyiségű más érzékeny anyagot is találtak, köztük olyan kormányzati dokumentumokat, amelyekre Trump nem kapott engedélyt arra, hogy magával vigyen, miután távozott hivatalából.

Trump ellen vádat emeltek, mert megtartotta a dokumentumok egy részét, amelyeket ház többféle helyiségében, köztük a hálószobában és a fürdőszobában fedeztek fel. Az nem világos, hogy a lámpások kapcsolódnak-e ehhez az ügyhöz.

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság a Trumphoz közel álló magas rangú izraeli személyiségek, köztük David Friedman volt izraeli amerikai nagykövet és Ron Dermer volt washingtoni izraeli nagykövet közbenjárását kérte, hogy segítsenek a tárgyak visszaszolgáltatásában, eddig eredménytelenül. Az izraeli lap megjegyezte, nem világos, Trump tisztában van-e azzal egyáltalán, hogy a lámpások a házában vannak. (JTA)

Jeruzsálemben került elő egy Budapesten felfedezett ókori mécses párja

A magyarországi mécsest megtaláló régész alig akart hinni a szemének, amikor meglátta az izraeli leletről készült fotókat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp