Közel 40 nagykövetség szólította fel a magyarokat az LMBTQ jogok védelmére

Az izraeli nagykövetség saját nyilatkozatot adott ki a Budapest Pride alkalmából, amelyből a magyar kormányra vonatkozó rész kimaradt. 17 hazai zsidó szervezet fejezte ki szolidaritását az LMBTQ emberekkel és vonul a Pride-on.

“A Pride hónap alkalmából, a Budapest Pride Fesztivál előestéjén, Izrael Állam Nagykövetsége szolidaritást vállal a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI+) közösségekkel” – írta az Izraeli Nagykövetség a Pride Fesztivállal kapcsolatos nyilatkozatában, majd hozzátette: “Elutasítjuk ezen közösségek és tagjaik elleni erőszak, gyűlölet, elnyomás, diszkrimináció és intolerancia minden formáját. Büszkék vagyunk arra, hogy Izraelben egy virágzó LMBTQI+ közösség él, amely törekszik a magyarországi közösségek támogatására.”
A nyilatkozatot diplomatikusan elkerülte a Magyarországot kritizáló részt, amelyet 38 nagykövetség közös szövegében szerepelt.
“Aggódunk az olyan jogszabályok és politikai retorika miatt, amelyek többek között Magyarországon is jelen vannak, mert ellentétben állnak a megkülönböztetésmentesség, a nemzetközi emberi jog és az emberi méltóság elveivel, és hozzájárulnak az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez”
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára reagált a kritikára, és a belügyekbe való beavatkozásnak nevezte ezt.
A szombaton tartott Pride felvonuláson a becslések szerint 35 000 ember vett részt. 17 zsidó szervezet is képviseltette magát a felvonuláson, és szolidaritását fejezte ki az LMBTQ emberekkel.
Előtte 10 órától LMBTQ-barát istentiszteletet tartottak a reform zsidó egyházak a JCC Budapest – Bálint Házban.
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp