422 levél emlékeztet az áldozatokra Kiskőrös új holokauszt-emlékművén

Az alföldi város 422 zsidó lakosát gyilkolták meg a holokauszt során.

A Zsinagóga-Kistemplomnál került sor Kiskőrös holokauszt-emlékművének felavatására vasárnap délelőtt, írta meg a vira.hu. Az eseményt Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője nyitotta meg az alkalomra választott zsoltárral. Domonyi László, Kiskőrös polgármestere beszédében a kiskőrösi zsidó közösség múltjáról, történelméről. a város életében betöltött szerepéről szólt. Elmondta, hogy Trianon után a zsinagógában tartottak először gyászistentiszteletet.

 

A polgármester megemlékezett 1944. június 18-áról, amikor a város zsidó lakosságát bevagonírozták, hogy néhány nap múltán Auschwitzba vezessen utolsó útjuk. Megköszönte a Benyik család nagylelkű adományát, amely lehetővé tette, hogy a szobor méltó emléket állíthasson ezen családoknak, hogy senki ne feledhesse a múltat, aminek nem szabad megismétlődnie.

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke a vira.hu tudósítása szerint úgy fogalmazott, hogy „emlékeznünk kötelesség, a zsidó közösség múltja, jelene, de jövője miatt is”. Radnóti Zoltán főrabbi pedig felidézte azt a 79 évvel ezelőtti napot, amely hasonlóan forró volt, mint az avatás napján. Kiemelte, hogy azok számára, akiknek a sorsa azon a végzetes napon megpecsételődött, nem hozott enyhülést már semmi.

A főrabbi megemlékezett mind a négy rabbiról, akik vezették a kiskőrösi zsidó közösséget. Felhívta a figyelmet arra, hogy „a holokauszt szavakkal kezdődött, melyben óriási szerepe és felelőssége van a mindenkori médiának”. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy akármilyen kicsi magja is kicsírázzon a gyűlöletnek, mondta Radnóti Zoltán.

Fotó: Domonyi László / Facebook

Kántor Anita, a Berlini Zsidó Hitközség vallási vezetője, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem előadója felidézte nagyszülei történetét, akik a történelem pokla miatt, ha az unokáiknak meséltek, nem anekdotázhattak kedves, barátságos hangulatban. „Nincs jogunk megfeledkezni a tragédiáról” – jelentette ki a vallási vezető.

A zsinagóga mellett felállított emlékmű alapját kövekkel kirakott Dávid-csillag képezi, aminek közepére helyezett emlékmű talapzatának négy oldalán a zsidó mártírok nevei olvashatók. A talapzaton több tőből fakadó ágak az Élet fájába kapcsolódnak össze lombkoronát alkotva, rajtuk 422 falevél őrzi a zsidó mártírok emlékét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp