Helen Mirren: Golda Meir az egyik legkülönlegesebb karakter, akit valaha játszottam

Az Oscar-díjas brit színésznő a Golda című film izraeli premierjére érkezett Jeruzsálembe.

Helen Mirren brit színésznő a Golda című film premierjére érkezett a Jeruzsálemi Filmfesztiválra. Csütörtök este az Inbal Hotelben tartott sajtótájékoztatón újságíróknak azt mondta, hogy a néhai miniszterelnök csodálatra méltó személyiség volt, számolt be a Times of Israel.

Helen Mirren Golda Meir szerepében

„Golda az egyik legkülönlegesebb karakter, akit valaha játszottam”  – jelentette ki Mirren.

„A története, a hazája iránti elkötelezettsége, a jelleme általában… teljes odaadással viseltetett a hazája iránt. A hazája iránti elkötelezettsége mindenek felett állt, a család, a személyes elégedettség, a személyes ambíciók felett”

– tette hozzá a brit színésznő.

A filmben Mirren – aki az ikonikus politikust, Izrael eddig egyetlen női miniszterelnökét alakítja – mellett Liev Schreiber Henry Kissinger amerikai külügyminiszter, Lior Askenazi az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, David Elazar, Ohad Knoller pedig az akkori vezérőrnagy, Ariel Saron szerepében látható. Az izraeli Oscar-díjas Guy Nattiv rendezésében készült film Meir 1973-as jom kipuri háború alatti tetteire és a pusztító konfliktus utóéletére összpontosít.

Mirren elmondta, hogy nagyon lelkesedett a szerepért, mert csak nagyszerű nőket akar eljátszani, és Golda Meir az egyik legnagyobb volt. A színésznő szerint lenyűgöző volt Meir helyzete nőként az izraeli politika és biztonság nagyon is férfiak által uralt területein 1973-ban.

„Óriási hatalma volt, de mint tudják, ezt úgy hívták, hogy »Golda konyhai kabinetje«, és ő tökéletesen elégedett volt azzal, hogy a konyhában totyogva mindenkinek kávét főz és a nagymama szerepét játssza. Ez egy teljesen más hozzáállás a hatalomhoz… de még mindig nagy hatalom.”

Míg Meir határozottan összetett és vitatott örökséget hagyott hátra a jom kipuri háborút követően, Mirren megvédte a nőt, a politikust és a vezetőt.

„Szerintem egy mély előkelőség volt a jellemében, megértette, hogy az ország vezetőjeként felelősséget kellett vállalnia, és sok más vezetővel ellentétben megtette ezt” – mondta Mirren.

„A vállán viselte a terhet. És azt hiszem, ez hihetetlenül fájdalmas lehetett számára.”

Az év elején a Berlini Filmfesztiválon Mirren úgy vélekedett, hogy Meir „teljesen elborzadt volna” az izraeli kormánynak az igazságszolgáltatás átalakítására irányuló lépésétől, Jeruzsálemben azonban elhárította a jelenlegi politikai légkörrel kapcsolatos kérdéseket.

„Nem akarok beszélni [erről], mert nem vagyok izraeli, és nem éltem Izraelben” – mondta. „Nyilvánvalóan távolról figyeltem az elmúlt hetekben. Személy szerint nagyon meghatódtam és izgatott vagyok, amikor ezeket a hatalmas tüntetéseket látom. Azt hiszem, talán ez egy sorsfordító pillanat az izraeli történelemben.”

Mirren ehelyett Nattivhoz intézte a kérdést, aki megjegyezte, hogy ő maga is részt vesz a jelenleg is zajló kormányellenes tüntetéseken, „hogy megállítsuk ezt az őrült helyzetet, amellyel most szembesülünk… azért küzdünk, hogy alakítsuk országunk jövőjét”.

A most 77 éves színésznő elmesélte, hogy 1967-ben fiatal nőként zsidó barátjával először érkezett Izraelbe, és egy kibucban töltöttek egy kis időt. „Láttam Izraelt, milyen volt régen, és most minden alkalommal, amikor idejövök, elámulok azon, hogy Izrael mennyire megváltozott” – mondta.

A sajtótájékoztatón Mirrent ismét megkérdezték arról a vitáról, amely akkor alakult ki, amikor Meir szerepére őt választották, annak ellenére, hogy nem rendelkezik zsidó vagy izraeli háttérrel.

Helen Mirren nem zsidó, így nem játszhatja Golda Meirt, állítja kolléganője

Hollywoodban évek óta élénk vita folyik a hiteles szereposztásról. Egyesek például úgy vélik, hogy meleg, transznemű vagy fogyatékkal élő karaktereket csak meleg, transznemű vagy fogyatékkal élő sz…

„Mindkét táborhoz tartozom, ugyanakkor hiszek abban, hogy bárki bármit eljátszhat, ugyanakkor abban is, hogy néha éppen az az abszolút megfelelő személy egy szerepre, aki képes megérteni, mélységesen megérteni az adott kérdéseket” – fogalmazott a színésznő.

„Hihetetlenül hálás vagyok, hogy lehetőséget kaptam Golda megtestesítésére.”

Nattiv megjegyezte, hogy Meir unokái, akik közül többen is jelen voltak a sajtótájékoztatón, áldásukat adták a szereposztásra.

„Gidi Meir volt az első, aki azt mondta, hogy »a nagymamámat látom Helen Mirrenben«” – emlékezett vissza Nattiv. Amikor a rendező először találkozott Mirrennel azonnal meglátta „a zsidó lelket”, és számára nem volt kérdéses.

„Úgy érezzük, hogy ez volt a helyes lépés.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp