Felújítják a Kazinczy utcai „kis zsinagógát”

Rekonstrukciós programot indít a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség.A nyár végéig megkezdődik a Kazinczy utcai „kis zsinagóga” és Jósika utcai imaház felújítása az Erzsébetvárosban. A két leromlott állapotú templom helyreállításának költsége közel százmillió forint, írja közleményében a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH), amelyet a számára kifejezetten erre a célra felajánlott magánadományokból finanszíroz.

A közlemény szerint a MAOIH a költségvetési egyensúly megteremtése és a hitélet újraindítása mellett szeretné felújítani a hitközség teljes ingatlanállományát a következő időszakban.

„A Dob utca-Kazinczy utcai – a nagy zsinagógát is magába foglaló – épületegyüttes felújítása soha nem fejeződött be.

Egy nagyobb esőzésnél vödröket kell a padsorok közé állítani, nincs fűtés, nincs hűtés, veszélyes a világítás, ott is haladéktalan felújításokra van szükség a további károk megelőzésére. Műemléki védettségű, rendkívül egyedi beltéri megoldásokkal rendelkező rituális fürdőnk romokban, néhol életveszélyes állapotban”

– sorolta a problémákat Keszler Gábor, a MAOIH elnöke, hozzátéve, hogy a milliárdos forrásigény fedezésére az egyház nagyon számít a hazai és külföldi magánadományokra.

Az adománygyűjtés érdekében a MAOIH elindította a „Save the Hungarian Orthodoxy / Mentsük meg a magyar orthodoxiát” kezdeményezést.

„Egy olyan platformot szeretnénk létrehozni, amelyhez itthonról és a határainkon túlról, felekezeti hovatartozástól függetlenül bárki tud kapcsolódni, akinek fontos a magyar orthodox zsidóság megmentése” – hangsúlyozta Keszler Gábor.

Az elképzelések szerint a saját weboldallal, a magyar orthodox zsidóság értékeinek, kultúrájának, tradícióinak megmentését célul kitűző, információs és interakciós platform a következő hónapokban indul be, szintén magánadományokból.

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp