Zsidók, muszlimok közösen emlékeznek a srebrenicai mészárlásról

Európában ez az egyetlen hivatalosan elismert népirtás a holokauszt óta.

Több mint 8000 bosnyák – főleg muszlim – férfit és fiút öltek meg 1995 júliusában Srebrenicában, miután a boszniai szerb csapatok elfoglalták a város keleti részét. A vérengzést két ENSZ-bíróság is népirtásnak nyilvánította, írja a The Times of Israel.

“Mind a zsidók, mind a (muzulmán) bosnyák nép jövője szempontjából rendkívül fontos, hogy egyesítsük erőinket az emlékezéssel annak érdekében, hogy az ilyen típusú atrocitások a jövőben ne fordulhassanak elő” – mondta Menachem Rosensaft, a Zsidó Világkongresszus főtanácsadója.

Az 1936-ban alapított Zsidó Világkongresszus (WJC) világszerte, több mint 100 országban köti össze és védi a zsidó közösségeket.

A Srebrenicai Kollektív Emlékezet Konferencia, Potocari

Menachem Rosensaft zsidó tudósokból és fiatal diplomatákból álló delegációt vezet, amely a népirtás áldozatainak kollektív emlékezetének megőrzéséről, valamint a holokauszt és a népirtás tagadása elleni küzdelemről szóló konferencián vesz részt Potocariban WJC és a Srebrenicai Emlékközpont szervezésében.

„Ha mi zsidóként és muszlimként megértjük, hogy minket is érint ez a fájdalom, akkor közösen megépíthetünk egy szenvedésen túli világot, amelyben (a népirtás) elképzelhetetlenné válik” – mondja Rosensaft, aki egy auschwitzi és egy bergen-belseni náci koncentrációs tábor zsidó túlélőinek a gyermeke.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp