Sámsont ábrázoló mozaik került elő egy 1600 éves zsinagógában

A Galileában talált mozaikon egy rejtélyes héber felirat is látható.

Az Észak-Karolinai Egyetem professzora, Jodi Magness vezetésével egy szakemberekből és diákokból álló kutatócsoport egy látványos mozaikpanelt tárt fel az izraeli Alsó-Galileában található Hukok, egy ókori zsidó falu késő római kori (i.sz. 400 körül) zsinagógájában. A mozaik a zsinagóga padlóját díszíti közvetlenül a főbejárat előtt.

Sámson a Hukok zsinagógában feltárt mozaikpadlón

A Magness által vezetett ásatás a zsinagóga főcsarnokának déli végére összpontosított. Az újonnan felfedezett mozaik egy nagy táblából áll, amelynek közepén egy koszorúba foglalt rejtélyes héber felirat látható. Oldalt és a koszorú alatt egy arámi felirat sorolja fel a zsinagóga mozaikjait finanszírozó adományozók vagy az azokat készítő művészek neveit, kérve, hogy maradjon emlékezetükben a jótett. A koszorút kétoldalt bikafejre támaszkodó oroszlánok szegélyezik. Az egész táblát díszített keret veszi körül, amely más állatokat üldöző ragadozókat ábrázol.

Az idei nyári ásatások során a 2012-ben és 2013-ban megtalált mozaiklapok további részeit is feltárták, amelyek a Bírák könyvében említett Sámsont ábrázolják több jelenetben. Az újonnan feltárt részeken egy filiszteus lovas és egy halott filiszteus katona látható, feltűnően klasszikus arccal, számolt be a leletekről a Phys.org.

A régészek felfedezték, hogy a 14. század elején a zsinagógát átépítették és kibővítették. Ez a fejlesztés nyilvánvalóan a Kairót és Damaszkuszt összekötő új nemzetközi útvonal létesítésének hatására történt, amely Hukok mellett haladt el. Az átépítésben az is közrejátszhatott, hogy a hagyomány szerint a közelben volt Habakuk sírja, amely a késő középkori zsidó zarándoklatok egyik központi helyszínévé vált.

Újonnan feltárt mozaik a Hukok zsinagógában

A 2022-es és 2023-as ásatások során egy hatalmas, kőből kirakott, kövezett udvarra is előkerült, amelyet a zsinagógától keletre egy oszlopsor vesz körül. A késő középkorban az udvart újrahasznosították, és egy masszív, boltozatos, ismeretlen funkciójú építményt emeltek rá.

Az ásatások utolsó évadának befejeztével a feltárt területet átadják az Izraeli Régészeti Hatóságnak és a Zsidó Nemzeti Alapnak, amelyek a helyszínt turisztikai látványosságként kívánják fejleszteni.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp