Amit még nem láttatok… – Fotókiállítás nyílik Keleti Éva képeiből

A kiállítás fényképeinek többségét még sehol nem publikálták, némelyek a készítésük óta eltelt több évtized után először láthatók.


Amit még nem láttatok… – Keleti Éva címmel nyílik fotókiállítás a magyar fotográfia nagyasszonyának csaknem hetven évet felölelő munkásságából július 13-án a budapesti Aranytíz Kultúrházban.

Keleti Éva (Fotó: MTI/Marjai János)

A tárlat betekintést nyújt a világhírű fotóművész Nemzeti Fotótárba bekerült alkotásaiba. A Magyarországon egyedülálló fotókincsgyűjteményt az MTVA Archívum munkatársai a legmagasabb szakmai körültekintéssel digitalizálják és rendszerezik – hangsúlyozzák a kiállításról szóló közleményben.

Emlékeztetnek arra, hogy a Kossuth-, Balázs Béla- és Prima Primissima díjas fotográfus, érdemes és kiváló művész hét évtizeden átívelő munkássága a magyar kultúra és nemzeti fotótörténet meghatározó része; képei egyszerre önálló alkotások és művészi igénnyel készült kordokumentumok.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2021-ben vásárolta meg a fotóművész 1976 után készített felvételeinek eredeti negatívjait, diáit, így jött létre az egyedülálló gyűjtemény a Nemzeti Fotótárban. A július 13-ától látogatható kiállítás ebből az anyagból, valamint a fotográfus munkásságának több korszakából válogat.

A tárlat részletesen ismerteti Keleti Éva képalkotói érdeklődését, életszakaszait, a színházi világot minden részletében bemutató fotós karrierjét és fotóriporteri munkáját a művészportrékon, előadásképeken és riportfotókon keresztül. A kiállítás fényképeinek többségét még sehol nem publikálták, némelyek a készítésük óta eltelt több évtized után először láthatók.

Keleti Éva a kiállításról szólva elmondta, az MTVA Archívum munkatársaival azon dolgoztak, hogy mintegy zárópontként áttekintő képet adhassanak arról a korról, amelyben leélte a több mint 90 életévét.

„A képek 99 százalékát még senki nem látta, volt, amire én is rácsodálkoztam. Igyekeztünk úgy összeválogatni a kiállítás anyagát, hogy keresztmetszetet adjon a munkásságomról. Ez egy meglehetősen nehéz korszak volt, de van bennem egy harcos véna, hogy megörökítsem és átadjam ezeket az utókornak”

– fogalmazott Keleti Éva.

90 éves Keleti Éva, a magyar fotográfia nagyasszonya

Már a hatvanas években iskolát teremtett a színházi fényképezésben. Képei a hazai színháztörténet közelmúltjának kiemelkedő előadásait, nagyszerű művészegyéniségek különleges pillanatait örökítette…

Bár nem vonult vissza teljesen az aktív fotózástól, Keleti Évát leginkább az foglalkoztatta, hogyan tehetné maradandóvá műveit. Ezért kérte fel szakmai portfóliója és öröksége gondozására az MTVA Archívumot.

„A technika olyan nagyot lépett előre, hogy gyakorlatilag semmi sem merülhet a feledés homályába. Viszont azt, hogy a kép mögött mi van, azt már csak én tudom elmondani, és a nemzetközi szinten is kiemelkedő műszaki hátterű Nemzeti Fotótár képes arra, hogy ezeket mind szellemileg, mind technikailag rögzítse” – hangsúlyozta a fotóművész.

Az Amit még nem láttatok… – Keleti Éva című kiállítás július 13. és augusztus 20. között, a hét minden napján ingyenesen látogatható az Aranytíz Kultúrházban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp