Nem imádkoznak többet Kanadában a zsidók megtérítéséért

Helyette a zsidókkal való megbékélésre felszólító imát fogják elmondani a Kanadai Anglikán Egyház istentiszteletein.

A Kanadai Anglikán Egyház megszavazta, hogy töröljék imakönyvükből a zsidók megtérítésére felszólító imát. A pénteken Calgaryban tartott egyházi ülésen hozott döntés megerősíti azt a három évvel ezelőtt bejelentett lépést, hogy az ima helyébe a zsidókkal való megbékélésre felszólító ima lépjen, írja a JTA.

Fred Hiltz püspök, a Kanadai Anglikán Egyház korábbi vezetője és Adam Stein rabbi

Akkor Quebec anglikán püspöke azt mondta, hogy a változtatás segít az egyháznak elismerni és megbánni az antiszemitizmusban való részvételét, és segít abban, hogy „ne emeljük ki a zsidókat evangelizációs erőfeszítéseink célpontjaként, és alázatos és megbékélő álláspontot foglaljunk el a zsidó vallású emberekkel”.

A múlt heti konferencia volt az első alkalom, hogy az egyház általános zsinata, az egyházat hivatalosan irányító konferencia összeült a 2019-es határozat óta.

„Dicsérjük az Általános Zsinatot ezért a fontos döntésért” – közölte Adam Stein, a vancouveri Bét Izrael Gyülekezet rabbija a Kanadai Rabbinátus és a Kanadai Izrael és Zsidó Ügyek Központja nevében tett nyilatkozatában.

„A hiteles vallásközi párbeszédhez tiszteletre van szükség” – mondta Stein, aki 2019-ben egyházi vezetőkhöz szólt:

„Bármilyen kísérlet, amellyel az egyik megpróbálja megtéríteni a másikat, a tisztelet ellentéte. Ennek az imának a megváltoztatása mérföldkövet jelent az anglikán-zsidó kapcsolatokban, és arra hívja fel az anglikánokat, hogy vállaljanak megbékélő álláspontot a zsidó közösséggel.”

A döntés a keresztény liturgiából és gyakorlatból az antiszemita elemek eltávolítására irányuló erőfeszítések során született. Decemberben az antiszemitizmus növekedésére hivatkozva – többek között az önjelölt keresztény nacionalisták körében – a Zsidó-Keresztény Kapcsolatok Központjainak Tanácsa sürgette az egyházakat, hogy vizsgálják meg saját gyakorlataikat, és változtassák meg azokat, amelyek a zsidók elleni gyűlöletet szíthatják.

Eközben 2021-ben Ferenc pápa korlátozta annak a tradicionális liturgiának használatát, amely tartalmaz egy imát a zsidók megtéréséért. A pápa aggódott amiatt, hogy azt azok használják ezt az imát, akik nem fogadják el a katolikus egyház 1965-ös nyilatkozatát, amely kijelenti, hogy a zsidók nem felelősek Jézus haláláért. Ferenc pápa emellett az antiszemitizmust is elítélte.

Az anglikán egyház pedig nemrég bocsánatot kért a zsidóktól a 800 évvel ezelőtti kiűzésükhöz vezető antiszemita törvények miatt.

A Kanadai Anglikán Egyház új, a Megbékélésért a zsidókkal című imája a kanadai rabbinikus tanáccsal konzultálva íródott, a Zsidók megtérése ima eltávolításáról szóló határozat szerint. A kanadai egyház húsvéti liturgiájából az 1990-es években eltávolítottak egy másik imát a zsidók kereszténységre való megtéréséért.

800 év után kérne bocsánatot az anglikán egyház a zsidóellenes törvények miatt

Jobb később, mint soha – kommentálták brit zsidó vezetők az anglikán egyház várható bocsánatkérését az 1222-ben hozott antiszemita törvények miatt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp