Lauderes diákok álmodták meg a jövő múzeumát

Projektjük a második helyen végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ötletpályázatán.

Kihirdették a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Ugrás a jövőbe! című ötletpályázatának nyertes projektjeit, számolt be az MTI. A MOME a 7-10. osztályos korosztály számára hirdette meg az ötletpályázatot, arra biztatva őket, hogy alakítsanak két-öt fős csapatokat, képzeljék el, milyen lesz a jövő, és tervezzenek együtt tárgyat, tevékenységeket, szolgáltatásokat. A pályázatra idén több mint 300 diák regisztrált.

A pályázaton második helyen végzett a Batu Kán csapata, amelynek tagjai – Kálloy Molnár István, Ujfalussy Dávid, Mátrai Anna, Trencsényi Márk – a budapesti Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola kilencedik osztályos tanulói, és Győrffy Rachel, valamint Pataki Zsolt mentorálása mellett fejlesztették tovább sikerrel a második fordulóban Futurarium – a jövő múzeuma című projektet.

 

A lauderes diákok tervükben kidolgozták a Futurarium épületének terveit és az elképzelt intézményben szereplő kiállítások tematikáját is. Elképzelésük szerint ez lenne a világ első olyan múzeuma, amelynek középpontjában nem a múlt áll, hanem a megálmodott és megvalósított jövőképek.

A jövő múzeumában filmeken, tárgyakon és maketteken keresztül lehet elmerülni a Metropolis, a 2001: Űrodüsszeia vagy éppen H.G. Wells és Asimov világában. Megismerkedhetünk a múlt futurisztikus terveivel – többek közt a viktoriánus korban megálmodott favázas repülőkkel, az atomkor marsi városaival és századunk megaprojekt-utópiáival.

Az első helyezett négyfős csapat az Alföld gazdasági, társadalmi problémáit és földrajzi sajátosságait vette figyelembe a jövő iskoláját megalkotó Purple Pioneers elnevezésű oktatási projektben, amely komplexen segítené a hátrányos helyzetű családokat, nem csak egy-egy diákra fókuszálva. A csoportból hárman – Murber Júlia, Czibók Zorka és Prasch Ráhel – a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulói, Róth Ákos pedig a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp