Mazsihisz és EMIH: Horthy felmentése lehetetlen

Mindkét nagy zsidó felekezet egyetért abba, hogy megkérdőjelezhetetlen Horthy Miklós felelőssége a magyar zsidóság 20-dik századi tragédiájában.

Mindkét zsidó egyház reagált a Magyar Nemzet június 18-i cikkére, amelynek szerzője a tömeggyilkosságok idején főhatalmat gyakorló Horthy Miklós kormányzó történelmi szerepének újraértékelését követeli.

Mazsihisz: Horthy cserben hagyta a magyar zsidóságot

„Horthy Miklósnak – mint a tömeggyilkosságok idején a főhatalmat gyakorló „Legfőbb Hadúrnak” – az emléke és megítélése nemcsak a túlélők körében, hanem a tágabb történelmi perspektívában is egyértelmű: cserbenhagyta a magyarság részét képező zsidóságot és átadta őket a náci hóhéroknak, holott tudta, hogy vadállati kegyetlenséggel megölik őket” – írta a cikkre reagálva a Mazsihisz közleményében.

Kifejtették, hogy „a kormányzó jóval az 1944. március 19-i német megszállás előtt pontosan tudott arról, hogy mi történik a haláltáborokba hurcolt zsidókkal Lengyelországban és más helyeken; pontosan tudott arról, hogy az SS különleges alakulatai miképp gyilkolták meg a zsidók százezreit a keleti fronton – ha máshonnan nem, hát az auschwitzi jegyzőkönyvekből, amelyeket a saját menye adott át neki”.

Kiemelik, hogy Horthy ennek ellenére a német megszállást követően nem tett semmit a zsidók elleni tömeggyilkosságok megakadályozására, és a magyarság több mint 5 százalékát kitevő embereket annak tudatában hagyta összegyűjteni, gettóba zárni, majd deportálni, hogy meg fogják őket ölni.

EMIH: Horthy felel a teljes vidéki zsidóság kiirtásáért

Az EMIH is megszólalt a Magyar Nemzet cikke kapcsán. Köves Slomó az Indexen megjelent cikkében a következőket írja:

„Horthy ugyanis, bár, ahogy mondani szokás, voltak zsidó barátai és valóban hozzájárult a budapesti zsidóság deportálásának leállításához (lásd még példának okáért Koszorús Ferenc történelmi szerepének megítélése), megkérdőjelezhetetlen erkölcsi és politikai felelősséggel tartozik a német megszállás előtti 24 év antiszemita közpolitikájáért és a német megszállás utáni tömeggyilkosság kivitelezésében aktív közigazgatás „munkásságának” passzív szemléléséért, a teljes vidéki zsidóság haláltáborba küldéséért.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp