Külföldi ügynöknek nyilvánították Moszkva korábbi főrabbiját

Az orosz igazságügyi minisztérium indoklása szerint Goldschmidt rabbi hamis információkat terjesztett és ellenezte az Ukrajna elleni háborút.

Az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynöknek nyilvánította Pinchas Goldschmidt volt moszkvai főrabbit. Goldschmidt tavaly, az Ukrajna elleni orosz offenzíva megindítása után két héttel elhagyta Oroszországot, és távozásra szólította fel az ott élő zsidókat is.

Pinchas Goldschmidt rabbi

Az orosz igazságügyi minisztérium a TASZSZ hírügynökség szerint azzal indokolta döntését, hogy „Goldschmidt hamis információkat terjesztett Oroszország állami hatóságainak döntéseiről és politikájáról”, valamint „ellenezte az ukrajnai különleges katonai műveletet”.

Goldschmidt a The Guardian című lapnak januárban úgy nyilatkozott, hogy

„ha visszatekintünk az orosz történelemre, azt látjuk, hogy amikor a politikai rendszer veszélybe került, akkor a kormány megpróbálta a zsidó közösség felé fordítani a tömegek haragját és elégedetlenségét”.

A volt főrabbi úgy vélekedett, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója nyomán hasonló helyzet kezd kialakulni, és az orosz zsidók számára a távozás a legjobb megoldás.

A svájci születésű Goldschmidt 1993 óta volt a moszkvai zsidó közösség főrabbija. 2022 márciusában távozott Moszkvából, majd néhány hónappal később lemondott hivataláról.

Moszkvai főrabbi: A zsidóknak addig kellene elhagyniuk Oroszországot, amíg megtehetik

Az Izraelbe menekült Pinchas Goldschmidt szerint, amikor Oroszországban nehéz a helyzet, mindig a zsidókat veszik elő.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp