Először lesz ortodox női rabbija Franciaországnak

Pezsgő női mozgalom van kialakulóban Franciaországban, ahol nagy hagyománya van az ortodox judaizmusnak.

Valószínűleg országa első ortodox női rabbija lesz az a nő, aki ebben a hónapban fejezte be rabbinikus tanulmányait Amerikában.

A 26 éves Myriam Ackermann-Sommer tavaly óta vezeti az Ayekát, Párizs egyik egyetlen modern ortodox gyülekezetét férjével, Emile Ackermannal. Ebben a hónapban rabbidiplomát is szerzett a Yeshivat Chovevei Torah-ban, egy New York-i liberális ortodox szemináriumban, írja a jpost.com.

Az Ackermann-Sommer a Yeshivat Chovevei Torah női partneriskolájában, a Yeshivat Maharatban végzett, amely egyenértékű tantervvel rendelkezik, és vallási vezetővé avatja diákjait, akik közül néhányan felveszik a „rabbi” címet vagy ennek a szónak egy változatát. Mindkét iskolát Avi Weiss rabbi alapította, aki régóta fellép az ortodox világban a nők jogainak érvényesítéséért, kiállt a jogaik kiterjesztése mellett.

„A franciaországi zsidó lányok olyan nőkkel nőnek fel, akik a civil élet minden területén kiválóak. Ők jogászok, orvosok, tanárok… de minden rabbink hosszúszakállú! Szükségünk van arra, hogy a nők is részt vegyenek a zsidó életben” – mondta a JTA-nak telefonon június 15-i felavatása előtt Ackermann-Sommer.

Emile és Myriam Ackermann-Sommer

Az ortodoxia, amely hagyományosan megtiltja a nőknek, hogy istentiszteletet vezessenek vagy rabbikká váljanak, régóta a domináns zsidó felekezet Franciaországban, amely közel 450 000 zsidónak ad otthont, vagyis a világ egyik legnagyobb zsidó közösségének.

„Ez egy történelmi pillanat a francia judaizmus történetében” – mondta Michaël de Saint Chéron.

A francia filozófus és vallásszakértő közösen írt könyvet Ackerman-Sommerrel arról, mit jelent betérni zsidónak, vagy az életünk egy későbbi szakaszában visszatérni a vallási hagyományhoz. „Példát jelentenek sok más nő számára, akik már Ackermann-Sommer nyomdokaiba léptek, és maguk is rabbiknak kezdtek tanulni.”

Franciaországban csak öt másik női rabbi van, de ők mind a reform irányzathoz tartoznak.

Ayeka rendszeresen 50 embert vonz a szombati istentiszteletekre, a nőket pedig az ortodox gyakorlat szerint mehicével választja el a férfiaktól, de nem egymás mögé, hanem egymás mellé helyezi el őket. A gyülekezet az úgynevezett „partnerségi minyan” normái szerint tart imát – ezt a modellt számos liberális ortodox gyülekezet követi, főként az Egyesült Államokban és Izraelben, ahol a nők heti rendszerességgel énekelhetnek, és olvashatnak a Tórából.

Ackermann mozgalmának kritikája

Néhányan Franciaországban bírálták a házaspár filozófiáját. Mások úgy vélik, hogy a modern ortodoxia egész koncepciója illegitim.

„A zsidó hagyományban a modernitás fogalma egyáltalán nem jelent semmit, a judaizmus erőssége abban rejlik, hogy a Sínai-hegy óta nem történt változás” – mondta Yves Marciano rabbi, a párizsi ortodox Les Tournelles zsinagóga régi rabbija. „Ezért a „modern ortodox” fogalma nagyon kétértelmű.

Ackermann azonban azt mondta, hogy mozgalmuk nem „forradalom” akar lenni.

„Reméljük, hogy meg tudjuk mutatni a francia zsidó közösségnek, hogy nem akarunk megreformálni vagy harcolni a meglévő közösségek ellen, hanem csupán új ajtókat nyitni” – mondta.

Kapcsolódó cikkünk:

Kényes téma: öt ortodox női rabbit avattak Izraelben

A történelem során a rabbik mindig is férfiak voltak. A reformmozgalom 1972 óta avat női rabbikat, az ortodoxia nagy része a mai napig nem ismeri el a női rabbikat.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp