Auschwitz és München után most Srebrenicába fut Hajdú Péter, hogy a lábaival emlékezzen

A hosszútávfutó az 1995-ös srebrenicai mészárlásra szeretné felhívni a figyelmet.

Hajdú Péter hosszútávfutó A lábaimmal emlékezem projekt keretében 2017-ben a budapesti Élet Menetéről indulva nyolc nap alatt futott el Auschwitzba. Tavaly Münchenig futott el, hogy a 11 izraeli sportoló életét követelő terrortámadás 50. évfordulójára emlékezzen.

 

Idén július elsején a 69 éves Hajdú Péter az Embermentők Parkjából indulva ezúttal Srebrenica felé vette az irányt, hogy 11 nap alatt futva tegye meg az 500 kilométeres távot. Az Élet Menete Alapítvány által szervezett esemény keretében a hosszútávfutó a srebrenicai mészárlásra szeretné felhívni a figyelmet.

A srebrenicai mészárlás a boszniai háború egyik legvéresebb eseménye volt – emlékeztet az Élet Menete Alapítvány Facebook-posztjában –, amelyet a volt Jugoszláviával foglalkozó Nemzetközi Törvényszék háborús bűncselekménynek nyilvánított. A mészárlás 1995 júliusában történt, amikor Srebrenica környékén mintegy 8700 muszlim bosnyákot – főleg férfiakat és fiúkat – végeztek ki.

A Srebrenicába való futással kapcsolatban Hajdú Péter néhány éve a Kibicnek a következőket nyilatkozta:

„A zsidók pozitív megítélését erősíti, ha a világ azt látja, hogy nem csak a zsidóság felé nyitunk, hanem más faji alapon történő tömegmészárlás áldozataival is szolidárisak vagyunk.”

„A futás jó lehetőség, hogy kifejezzem a zsidósághoz való kötődésem”

A 65 éves Hajdu Péter hosszútávfutó 10 nap alatt fut el Prágából Budapestre, hogy ezzel népszerűsítse a 15. Maccabi Európa Játékokat. 55 évesen kezdett futni, azóta 89 maratonon van túl. Szerinte f…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp