Korábbi zsidózásai miatt nem lehet főkonzul Kanadában egy volt Jobbikos politikus

Bencsik Jánost torontói főkonzulnak nevezné ki a külügyminisztérium, ám Kanadában többek tiltakoztak ez ellen, korábbi, szélsőséges megnyilvánulásai miatt.

Több hónapja nem tudja megkezdeni főkonzuli szolgálatát Bencsik János, a Jobbikból 2020-ban kilépő volt országgyűlési képviselő. Kanadai magyar szervezetek, alapítványok, magánszemélyek és egyéb intézmények is tiltakoztak Bencsik kinevezése ellen korábbi, szélsőséges megnyilvánulásai miatt, ezért még nem kapott vízumot Kanadától, írta meg a Szabad Európa.

Bencsik János (Fotó: Béli Balázs / Wikimedia Commons)

A lap értesülései szerint Bencsik olyan kijelentései miatt késlelkedhet a kinevezése, mit amit 2013-ban írt, amikor párttársa, Gyöngyösi Márton zsidólistázását próbálta megvédeni:

„A világon az egyik legkirekesztőbb állampolgársági törvénye minden kétséget kizáróan Izraelnek van. A zsidó állam 2003-ban olyan jogszabályt fogadott el, amely megtagadja a házasság útján szerzett állampolgárságot az iraki, iráni, szíriai, libanoni, líbiai, szudáni, jemeni, afganisztáni, pakisztáni és palesztin lakosoktól.”

Vagy amikor ugyanebben az évben György Péter esztétával való nyilvános levelezésében arról írt, hogy

„Mindannyian tisztában vagyunk és közvetve vagy közvetlenül naponta megéljük ezt a küzdelmet, amikor összecsap a nemzeti a liberálissal, a népi az urbánussal és – igen, mondjuk ki – keresztény a zsidóval.”

A Szabad Európa az antiszemita írásokon túl cigány- és LMBTQ-ellenes megnyilvánulásokat is idéz.

A lap felidézi, hogy korábban már több szélsőjobbos magyar politikus sem tudott belépni Kanadába szélsőséges kijelentései miatt. 2009-ben a reptérről fordították vissza Toroczkai Lászlót, a Mi Hazánk Mozgalom elnökét, aki ekkor még a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke volt. 2013-ban pedig a volt jobbikos Szegedi Csanád nem tudott kiutazni egy montreali Chabad-rendezvényre, ahol saját „megtéréséről” tartott volna előadást.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp