Enyhülés kezdődik? Az EMIH nyitott arra, hogy elengedje a Sorsok Házát

Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke a Páva utca holokauszt emlékközpont fennhatósága alá vonná a Sorsok Házát. Köves Slomó nem zárkózott el a koncepciótól.

“Nem kell Budapesten két holokauszt múzeumnak lennie” – hangsúlyozta nemrég Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke a Népszavának, aki nem mellesleg elnöke a Páva utcai emlékközpontnak.

Grósz Andor azzal érvelt, hogy a Páva utca bemutatja a vészkorszakot és annak következményeit, a Sorsok Háza épületét jobb lenne oktatási célokra használni. Szerinte a Páva utca fennhatósága alá kellene vonni a Sorsok Házát, és jelezte, a kormány bizonyos képviselői nyitottak erre a megoldásra.

A Sorsok Háza jelenleg a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Tulajdonában van, viszont a kormány az EMIH-et bízta meg azzal, hogy a hosszas konfliktusok és szakmai viták után készítse el szakértők bevonásával a kiállítás koncepcióját, és kilátásba helyezte, hogy a kiállítás megnyitása után az EMIH tulajdonába kerülne az épület.

A Népszava kérdésére Köves Slomó elmondta, az EMIH már két éve elkészült az új kiállítási koncepcióval, és ezzel teljesítették, amit vállaltak.

“A koncepció megvalósításáról a kormány dönt, ahogy a nyolc éve elkészült épület sorsáról is, amely a magyar állam tulajdona” – tette hozzá. „Üdvözöljük, ha ez a kérdés ismét napirendre kerül” – fogalmazott a rabbi –, ha pedig „a kormány a koncepciót a Mazsihisz új elnöke által vezetett HDKE keretei között óhajtja megvalósítani, akkor ehhez minden támogatást meg fogunk adni”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp