18 év után először lőttek ki Ciszjordániából két rakétát Izraelre

A Jeninből kilőtt rakéták a Palesztin Hatóság területén robbantak fel. Az izraeli erők vizsgálják az esetet.

A palesztinok hétfő reggel két rakétát lőttek ki a szuverén Izrael felé Jenin térségéből – jelentette az IDF. A rakéták a Palesztin Hatóság területén landoltak anélkül, hogy izraeli vagy izraeli helyszínt találtak volna el, ám 18 év után ez volt az első alkalom, hogy Ciszjordániából lőttek ki rakétát Izraelre.

Az IDF tájékoztatása szerint az egyik rakéta öt méterre zuhant le a kilövési területtől, a másik pedig 80 méterrel arrébb. Bár a roncsok átvizsgálásakor megállapították, hogy a rakéták meg voltak töltve, robbanóanyagot nem találtak a roncsokban. Ez arra utal, hogy a rakéták vagy reklámmutatványok voltak, vagy próbaüzem történt, aminek nem volt célja, hogy felrobbanjon. Egyelőre nem lehetett tudni, hogy a kilövéseket végrehajtóknak volt-e több rakétája vagy robbanóanyaga.

Az izraeli biztonsági erők a helyszínre érkeztek, és átkutatták a környéket. A katonaság azt mondta, hogy az incidenst felülvizsgálják, de konkrét tájékoztatást nem adtak arról, hogy ki követte el a támadást, és hogyan fogják megelőzni a hasonló eseményeket, írja a jpost.com.

A közelmúltban egy másik incidens is történt, amikor egy álrakétát készítettek elő ahhoz, hogy esetleg Izraelre lőjenek, vagy legalábbis megfenyegessék – közölte az IDF. A Shin Bet (Izraeli Biztonsági Ügynökség) igazgatója, Ronen Bar a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy a palesztin terroristák újabb rakétákat akarnak szerezni Ciszjordániában, hogy azokat Izrael felé lőjék.

Ha a terrorista csoportok sikerrel járnak, ez egy teljesen új frontot jelenthet Izrael rakétavédelme számára, amely jelenleg a Libanonból vagy Gázából származó rakéták ellen védekezik, mert eddig nem voltak támadások Ciszjordániából.

A múlt héten drasztikusan eszkalálódtak a palesztin terrortámadások, aminek következtében erőszakot alkalmazott az izraeli hadsereg (IDF), illetve a júdeai és szamáriai telepesek bosszúálló támadásokat hajtottak végre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp