Berlinben megnyílik Németország legnagyobb zsidó oktatási és kulturális intézménye

Amikor Yehuda Teichtal berlini rabbi először beszélt arról, hogy Németország legnagyobb zsidó oktatási és kulturális komplexumát szeretné felépíteni a holokauszt óta, a legtöbben kételkedtek abban, hogy álma valóssággá válik.

Ám öt évvel az első kapavágás után Teichtal rabbi, aki egyben a berlini chábád közösség vezetője is, sugárzó arccal lép ki az új, ívelt formájú, kék csempével borított épület hetedik emeleti erkélyére, ahonnan a létesítmény amfiteátrumára, kertjére, játszóterére és majdani sportpályájára nyílik kilátás: az utóbbi területet még konténerek és építőanyagok borítják.

„Megváltoztatjuk a németországi zsidókról szóló narratívát” – közölte Teichtal az Associated Press-szel a héten.
„Túl gyakran csak a holokausztra és az antiszemitizmusra gondolnak az emberek, amikor a németországi zsidókról esik szó – mondja az ötvenéves rabbi. – A mi zsidó campusunk a jövőről szól, az örömről, a tanulásról és az együttélésről.”

Vasárnap hivatalosan is megnyílt a Pears Zsidó Campus a német főváros Wilmersdorf negyedében. A chábád közösség 550 óvodása, általános és középiskolás diákja – akik most a város különböző pontjain szétszóródva tanulnak – mind átjönnek a campusra, amikor augusztus végén elkezdődik az új tanév, írja a szabadeuropa.hu.

A létesítményben az iskolák mellett mozi, zenei stúdió, könyvtár, kóser csemegebolt, valamint hatalmas fedett kosárlabdapálya és tornaterem is helyet kapott – az utóbbi akár hatszáz fős előadóteremmé vagy fogadóteremmé is átalakítható esküvőkhöz és bar-micvókhoz.

Van két konyha is: az egyik az iskolák menzáját szolgálja ki, a másik pedig – amely hatalmas méretű – fogadások előkészítésére alkalmas: van benne cukrászműhely, ahol süteményeket tudnak sütni, és barheszt szombatra.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp