Zsidó kivándorló volt a Titanic egyetlen magyar halottja

Weisz Lipót egy jobb élet reményében indult Kanadába a feleségével a hajón. A történetnek különös apropót ad a nemrég eltűnt Titan tengeralattjáró katasztrófája.

Leopold Weisz 1875 és 1880 között Weisz Lipót néven látta meg a napvilágot Veszprémben, zsidó szülők gyermekeként. A család előbb Budapestre, majd később Bécsbe költözött.

Lipót művészi tehetsége már fiatalon megmutatkozott és lehetősége nyílt arra, hogy Bécs után Párizsban, majd Angliában, a bromsgrove-i Iparművészeti Egyesületnél is tanulhasson. Ezekben az években ismerkedett meg a belga Mathilde Françoise Pëde-del, akit feleségül vett, írja a nlc.hu.

Az 1911-es népszámlálás adatai szerint a házaspár Bromsgrove-ban élt, ahol a férj kő- és fafaragóként kereste a kenyerét. Weisz 1911 őszén aztán Kanadában kapott munkát: a Lusitania fedélzetén kelt át a tengerentúlra, ahol Montréali Szépművészeti Múzeum épületének domborművein dolgozott. Mivel elégedettek voltak a munkájával, az építész Edward Wren megbízta a Kanada kilenc tartományát jelképező kőpajzsok megfaragásával is, illetve azt tervezték, hogy közös üzletet alapítanak. Weisz ezért úgy döntött, feleségével Kanadában telepednek le.

1912-ben visszatért Mathilde- ért Nagy-Britanniába, majd ismét a Lusitaniára váltottak jegyet, ám a szénsztrájk miatt átfoglalták a jegyüket a Titanicra. Weisz még az út előtt minden vagyonát, nagyjából 15 000 dollárt és a 21 kiló aranyat belevarrta a kabátjába. 1912. április 10-én Southampton kikötőjében szálltak fel az óceánjáróra.

A katasztrófa éjszakáján a férfi sétálni indult a fedélzeten, míg felesége rögtönzött zenei esten vett részt a másodosztály ebédlőjében, ahol maga is elénekelt egy dalt. Ezt követően csatlakozott férjéhez, majd visszatértek a kabinjukba, ahol az asszony megjegyezte, hogy furcsán érzi magát. 23:40-kor egy jókora rengést éreztek. A Titanic ekkor ütközött a jéghegynek.

A fedélzetre menekültek, ahol a feleségnek sikerült beülnie az egyik mentőcsónakba, melynek utasait később a Carpathia mentette ki, ennek fedélzetén jutott el aztán New Yorkba.

Leopold Weisz nem élte túl a katasztrófát. Holttestét – az aranyakkal és pénzzel kitömött kabátban – azonban megtalálták és Kanadába szállították, és itt temették el.

A katasztrófa megismétlődik?

A történetnek különös aktualitást ad a Titan nevű tengeralattjáró eltűnése, amely turistákat szállított a Titanic roncsaihoz, hogy megtekinthessék azokat. A bostoni parti őrség hétfőn közölte a BBC-vel, hogy folyamatban van a tengeralattjáró keresése. Nem tudni, hány ember tartózkodott a fedélzeten az eltűnéskor.

Általában kisebb tengeralattjárók alkalmanként fizető turistákat és szakértőket visznek a Titanic roncsainak megtekintésére. A többnapos látogatások a roncshoz több tízezer dollárba kerülnek. Egyetlen merülés a Titanichoz a leereszkedéssel és feljutással együtt állítólag körülbelül nyolc órát vesz igénybe.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp