Helyi közösségi összefogással újul meg a szigetvári zsidó temető

Rendkívül elhanyagolt állapotba került a helyi zsidó temető az elmúlt évtizedekben.

A szigetvári zsidóság deportálását követően a megmaradt kevés túlélő is elhagyta a várost, így a helyi zsidók emlékét őrző építmények gondozatlanul maradtak. Borjáti Balázs történész szerint feljegyzések maradtak fenn arról, hogy

a temető komoly vandalizmus áldozata lett, és a sírköveket építési alapanyagnak használták fel sok esetben.

Borjáti Balázs egyike azoknak, akik a Szigetvári Várbaráti Kör tagjaiként kezdeményezték a zsidó temető rendbetételét. A gondozás hiányában ugyanis a még megmaradt sírköveket is sűrű növényzet borította be. A temető egynegyedét már megtisztították, de a cél, hogy az egészet rendbe tegyék.

– A résztvevők a munkálatok mellett vezetett túrán is részt vettek, amely során ízelítőt kaptak a sírkert történetéből, és bemutattam nekik néhány különlegesebb síremléket – mondta el Borjáti Balázs.

 A temetőt 1799-ben adták át a zsidó közösség részére, az első sírkövek azonban még ez előttről származnak, írja a bama.hu.

– Korábban a Kanizsai városrészben, a keresztény temetőben volt elkülönítve egy zsidó parcella, a legrégebbi sírkövek innen származnak, találunk 1777-ből származót is. Majd annak ellenére, hogy a zsidó vallás tiltja az exhumálást, áthelyezték őket az új helyszínre. Tudjuk azonban, hogy például vasútépítések során, amikor egy egész temetőt át kellett költöztetni, adhatott erre engedélyt a rabbi, így történhetett ebben az esetben is – állapította meg a történész.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp