Izrael történetének legnagyobb külföldi befektetése valósul meg hamarosan

Az új üzem beruházási értéke, 25 milliárd dollár, akkora, mint Libanon egész éves nemzeti jövedelme.

Az amerikai INTEL elektronikai óriáscég 25 milliárd dolláros beruházásra készül Izraelben. A cél a chipgyártás továbbfejlesztése, izraeli szellemi tőke bevonásával. A beruházás keretében 2027-től működne egy új üzem Izraelben. A hírt a cég honlapja is megerősítette. Megállapodtak abban is, hogy a vállalat nyereség-adókulcsa 5 százalékról 7,5-re emelkedik, ami már önmagában is hatalmas bevétel az izraeli államkasszának.

Legalább 7 évig működni fog, aztán továbbfejlesztik

Az új üzem beruházási értéke akkora, mint Libanon egész éves nemzeti jövedelme. A Jeruzsálemtől délnyugatra fekvő Kiryat-Gat-ba tervezett gyár hétezer mérnöknek, tervezőnek és szakmunkásnak nyújt munkalehetőséget.

Az izraeli telephely megépítése követi az INTEL globális stratégiáját, aki technológiai szempontból a tajvani fejlesztések mögött jár, de ezt tömeges termékelhelyezéssel kompenzálja. Azaz elárasztja gyártmányaival a teljes világpiacot, amire egyik legnagyobb vetélytársa, a tajvani TSMC nem képes.

Patrick Gelsinger INTEL-vezér és mások szerint is a félvezető-ipar ma már a nemzetközi termelési és vezetési hálózat nélkülözhetetlen láncszeme. Léteznek olyan ágazatok, amelyek a mikroelektronikai alkatrészek nélkül működésképtelenek volnának. Az ágazat termelése már meghaladja az ezermilliárd dollárt, és ennek rohamos növekedése várható, írja az euronews.

Előzmények

Az 1968-ban alapított INTEL első vezetője a magyar származású Gróf András (Andrew Grove) volt, oldalán a szintén magyar Vadász Lászlóval (Leslie. L. Vadasz). A cég ma már százezernél több dolgozót alkalmaz világszerte (Írország, Németország, India, Hong Kong, Malajzia, Olaszország).

Mint az INTEL megállapítja, az izraeli technológiai iparban dolgozók magasfokú képzettsége és kreativitása olyan hozzáadott-érték, ami nem csak a mennyiségi, de a minőségi fejlesztéseket is biztosítja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp