A zsidó történelmet ábrázoló giga falfestmény került ki a Ben-Gurion repülőtér falára

Mostantól, aki belép Izraelbe, szembetalálkozik azzal a lenyűgöző, 44 méter hosszú falfestménnyel, amelyet Mexikó ajándékozott a zsidó állam függetlenségének 75-dik évfordulójára.

A falfestmény Mexikóból érkezett az Izraeli-Latin-Amerikai Hálózatnak köszönhetően, és kedden került sor a felavatására. Az ajándék a zsidó történelmet kívánja mindenki számára bemutatni, és azt, hogy mennyi mindennel járult hozzá Izrael a világ fejlődéséhez.

A 44 méteres festményt a Ben Gurion repülőtér 3-as termináljának bejáratánál helyezték el, miután a múlt héten az Izraeli Repülőtér Hatóság munkatársai daruk segítségével felakasztotta a helyére.

A falfestmény avatóünnepségén Miri Regev közlekedési miniszter, Yaakov Hagoel, a Cionista Világszervezet elnöke és Isaac Assa, az Izrael-Latin-Amerika Hálózat (ILAN) alapítója és elnöke is részt vett.

Az 5 méter magas falfestményt az elismert mexikói művész, Julio Carrasco Breton festette, aki vállalta a 4000 éves zsidó történelem ábrázolását egyetlen képen, írja a ynet.com.

A műalkotás az “Am Yisrael Chai” (Izrael népe él) címet viseli. A falfestmény a zsidó nép történetét meséli el az első ember megalkotásától, Izrael népének megalakulásán át, a prominens zsidó alakokon, az Exoduson, a Templomon és a zsidó királyságokon át.

A falfestmény a premodern és a modern időkben is folytatódik, bemutatva a spanyolországi kiutasításokat, a haszid mozgalmat, a cionista aktivistákat, kezdve Theodor Herzl-lel, Abraham Isaac Kookkal és rabbi Yitzhak HaLevi Herzoggal. Kitér a holokausztra, az izraeli bevándorlásra és az államalapításra.

A műalkotás jelentős része Izrael 75 éves történetét meséli el művészetén, fejlődésén, háborúin, innovációin, tájain, útjain, vezetőin, tudósokon, értelmiségieken, a helyi kultúrán és az ország formálódását elősegítő jelentős eseményeken keresztül.

A képen szerepel többek között Chaim Kanievsky rabbi, Naomi Shemer, Jichak Navon, Ilan Ramon, Reuven Rivlin, Shimon Peres, Golda Meir, Menachem Begin, Jichak Rabin, Benjamin Netanjahu, Chaim Weizmann, Isaac Herzog, Dana Gaon International, Yehoram és Noa Kirel.

Ezenkívül a falfestmény olyan izraeli tereptárgyakat is tartalmaz, mint az Azrieli Towers, a Weizmann Tudományos Intézet, a Hadassah Medical Center, a Jeruzsálemi bejárati kapu, a Technion és a Knesset épület.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp