Mazsihisz: Horthy cserbenhagyta a zsidóságot és átadta őket a náciknak

A Mazsihisz közleményben reagált a kormánypárti Magyar Nemzetben megjelent, Horthy Miklós a magyar holokausztban játszott bűnös szerepéből való felmentését követelő írásra.

„A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) megdöbbenéssel fogadta a Magyar Nemzet című újságban 2023. június 18-án megjelent eszmefuttatást, amelynek szerzője a tömeggyilkosságok idején főhatalmat gyakorló Horthy Miklós kormányzó történelmi szerepének újraértékelését követeli”

– áll a Mazsihisz közleményében.

Horthy Mikós Nagyváradon 1940. szeptember 7-én a magyar csapatok bevonulása idején (Fotó: Fortepan / Horváth József)

A szervezet az Eljött az ideje Horthy Miklós tisztességes megítélésének című írás kapcsán kifejti, hogy annak szerzője „látszólag objektív megítélést vár el Horthy Miklós történelmi szerepéről. Valójában azonban csak egyet szeretne: mentsék fel őt a magyar holokausztban játszott bűnös szerepéből – ily módon ferdítve el a valóságot”.

A Mazsihisz szerint a volt kormányzó megítélése kapcsán helye van a tudományos vitának, „de az ilyen ügyek felmelegítése, folyamatos napirenden tartása a jelen politikai körülmények között felesleges indulatokat kelt és veszélyezteti a társadalmi nyugalmat”.

Ki mondhat ítéletet Horthy Miklós felett?

Jól döntött Horthy Miklós, amikor Magyarországot beléptette a II. világháborúba? Tudott-e arról, hogy mi lesz a deportált zsidók sorsa? A kormányzó felelősségéről Ungváry Krisztián és Szakály Sándo…

Mint írják „Horthy Miklósnak – mint a tömeggyilkosságok idején a főhatalmat gyakorló »Legfőbb Hadúrnak« – az emléke és megítélése nemcsak a túlélők körében, hanem a tágabb történelmi perspektívában is egyértelmű:

cserbenhagyta a magyarság részét képező zsidóságot és átadta őket a náci hóhéroknak, holott tudta, hogy vadállati kegyetlenséggel megölik őket”.

A közlemény szerint „ezen a tényen az sem változtat, hogy vita folyik arról: mennyiben köszönhető neki a budapesti zsidóság jelentős részének megmenekülése 1944 nyarán”.

„De még ha igazak is azok a vélemények, amelyek alátámasztják az ebben játszott pozitív szerepét, az sem menti fel őt a korábbi tömeggyilkosságban való részvétele alól”

– hangsúlyozza a Mazsihisz közleménye, amely az alábbi módon zárul:

„A valóság, a megtörtént események tagadása nem valamiféle történelmi vita, hanem hazugság, aminek terjesztését meg kell akadályozni. A holokauszt tagadása vagy relativizálása, a népirtásban aktív vagy passzív szerepet vállaló személyek tisztára mosásának szándéka nem lehet célja egyetlen becsületesen gondolkodó magyar embernek sem.”

Nehezen vitatható Horthy felelőssége a magyar zsidóság sorsát illetően

Turbucz Dávid történész szerint Horthy Miklós neve okkal köthető össze a népirtással, mert tekintélyével, pozíciójából következően jóváhagyta azt, ami 1944 tavaszán Magyarország területén történt….

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp