Váratlan: Oroszország nagykövetségi kirendeltséget nyit Jeruzsálemben

A megállapodás szerint az izraeli fél ígéretet tett arra, hogy a kirendeltség területén tulajdonjogot biztosít Oroszországnak, és kivonja a területet a további építkezések alól.

Mintegy öt évvel azután, hogy az Egyesült Államok megnyitotta jeruzsálemi nagykövetségét, a két ország között aláírt titkos megállapodás részeként Oroszország fiókirodát épít a fővárosban Tel-Aviv-i nagykövetsége számára – számolt be Israel Hayom, miután megszerezte a megegyezést.

A Mose Lion polgármester által vezetett jeruzsálemi városháza az orosz külügyminisztériummal kötött megállapodás részeként megegyezett a szóban forgó területtel kapcsolatban régóta fennálló vita rendezésében. A rendelkezések között szerepel az orosz kötelezettségvállalás a nagykövetség kirendeltségének felállítására a városközpontban található Maalot parkolóban, cserébe a város vállalja, hogy nem sajátítja ki a területet a közelében épülő kisvasút projekthez, ami lényegében azt jelenti, hogy át kell irányítani a vonatot.

Maalot Parkoló, a leendő orosz kirendeltség helyszíne Jeruzsálemben

A város lehetővé teszi Oroszországnak, hogy tulajdonosi státusszal rendelkezzen azon a 24 m2-es földterületen, amely átjáróként szolgálna az új diplomáciai hivatalhoz, és a továbbiakban nem követeli a diplomáciai képviseletéhez kapcsolódó adók megfizetését.

A kirendeltségen várhatóan konzuli szolgáltatások vehetők majd igénybe, és lesznek itt diplomáciai rezidenciák is, ami a konzulátusnál magasabb státuszt biztosít az intézménynek. A megállapodás értelmében az építkezést öt éven belül kell befejezni, de ez az időkeret 10 évre meghosszabbítható.

Az aláíráson jelen volt Lion és Eli Cohen izraeli külügyminiszter. Az oroszokat Anatolij Viktorov izraeli nagykövet és Szergej Makarov nagykövet képviselte, akik mindketten Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettest képviselték. A város nevében Itzik Larry, a jeruzsálemi városháza főigazgatója és Eli Malka jogi tanácsadó írt alá, míg az izraeli külügyminisztérium aláírója az Eurázsiai Iroda vezetője, Yuval Fuchs nagykövet volt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp