Izraeli elnök: veszélyben van a zsidóság fennmaradása

A fenyegetés – mondta Herzog elnök a Zsidó Világkongresszuson – „belülről jön”.

A zsidó emberek „nagy egzisztenciális fenyegetéssel” néznek szembe, amely „belülről jön” – figyelmeztetett Isaac Herzog izraeli elnök a Zsidó Világkongresszus múlt heti jeruzsálemi rendezvényén.

Herzog részt vett a „Jewish Leadership Bridge” rendezvényen, amelyen több mint 120 jeles zsidó vezető vet részt 50 országból, valamint egy több mint száz izraeli fiatalból álló csoport is jelen volt.

„Fokozatosan elveszítjük az egymással való érintkezési pontokat, elveszítjük kapcsolatunkat a közös történetünkkel, amely egy nemzetként tart meg minket. Az elidegenedés és a polarizáció nagyon valós árnyéka veszélyeztetheti a jövőnket” – figyelmeztetett Herzog.

„A zsidó nép szerte a világon – a mi zsidó diaszpóránk – óriási mértékben hozzájárult ehhez a nemzetépítő projekthez, amely Izrael” – tette hozzá.

Az elnök azt is megemlítette, hogy elindította a „Nép Hangja Kezdeményezést, az Elnöki Kezdeményezést a Világméretű Zsidó Párbeszédért”, amelyet héberül „Kol Ha’am Siach Yehudi Olami”-nak nevez.

A kezdeményezés a „zsidó közösségek közötti közös pontok megtalálására” összpontosít. Úgy tervezték, hogy egy olyan platform legyen, ahol emberekként összegyűlhetünk, hogy meghallgassuk egymást, közösen tervezzünk, részt vehessünk és stratégiát alakítsunk ki az zsidókat érintő valamennyi fő kérdésben” – mondta Herzog.

„És úgy gondolom, hogy ez nagy lehetőségeket rejt magában, hogy új szakaszt jelöljön ki a globális zsidó párbeszéd fejlődésében” – zárta szavait.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke megismételte Herzog egységre vonatkozó felhívását, mondván: „A zsidó nép számára világszerte és Izraelben is kihívásokkal teli idők közepette minden eddiginél fontosabb, hogy felismerjük, mi köt össze bennünket, mint népet.”

„Köszönöm Herzog elnöknek, hogy elkötelezett vezetőként dolgozik azon, hogy áthidalja a közösségeink közötti szakadékot, hogy az elkövetkezendő években még erősebbek lehessünk együtt” – mondta Lauder.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp