Einsteinnel brandeli magát Izrael

“Einstein műve a zsidóság nélkülözhetetlen hozzájárulása az egyetemes tudományhoz” – állítják a múzeum izraeli alapítói.

Kedden tették le a múzeum alapkövét, ahol majd a tudós által hagyományozott 80 ezer dokumentumot kezeli és mutatja be a Héber Egyetem.

Einstein egyébként társalapítója volt a jeruzsálemi Héber Egyetemnek, ahonnan az idők során 15 Nobel-díjas került ki. A tudós erre az intézményre hagyományozta teljes szellemi vagyonát és örökségét, aminek értéke felmérhetetlen.

Az építkezés és az installációk költségeit részben az izraeli kormány állja. Úgy gondolják, hogy Einstein műve a zsidóság nélkülözhetetlen hozzájárulása az egyetemes tudományhoz, amit minden ember hasznosíthat a világon, még a legelvakultabb antiszemiták is – írja a turizmusonline.hu az Euronews-ra hivatkozva.

Egy korszerűbb, digitalizált és interaktív gyűjtemény gondolata a külügyminisztérium egyik tisztviselőjétől, Ido Aharonitól származik, aki korábban Izrael New York-i képviseletének konzulja volt. A diplomata azt mondta, hogy egy globális tanulmány szerint

nem elég, ha Izraelt csak a csúcstechnológiával és a haderejével jellemzik. Ugyanilyen fontos a humanizálás, és a nagy zsidó személyiségek bemutatása és népszerűsítése.

Aharoninak szponzor után is kellett néznie, akit egy milliárdos műgyűjtő, Jose Mugrabi személyében talált meg. A 80 éves textilmágnás 64 milliós sékeles (mintegy 20 millió dolláros) hozzájárulást vállalt a múzeum létrehozásában. Ezáltal (a Héber Egyetem mellett) ő lesz az egyik társtulajdonos.

A múzeumot már 2024-ben meg akarják nyitni, az épületet Daniel Libeskind tervezi, aki a World Trade Center főtervezője is volt.

A múzeum külső látványterve/Hebrew University
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp