Az egyik legnagyobb popsztár koncertje sem tudta megelőzni a Talmud tanulásának végét ünneplő tömeget

Ed Sheeran New Jersey-i stadionkoncertje csak megközelíteni tudta a 2012-es ortodox zsidó rendezvényt.

Ed Sheeran brit énekes-dalszerző vasárnap közel került a New Jersey-i MetLife Stadion látogatottsági rekordjához, miután is a popsztár koncertjére 89 106 néző látogatott el. A rekordot viszont egy 2012-es esemény tartja, amelyen a Talmud-tanulás befejezésének megünneplésére gyűlt össze 93 000 ember, többségükben ortodox zsidó férfiak, írja a JTA.

Ed Sheeran (Fotó: Harald Krichel / Wikimedia Commons)

Ez a Szijum HaSasznak nevezett összejövetel, ami a Dáf Jomi (a babilóniai Talmud napi egy lapjának tanulmányozása) hét és fél éves ciklusának befejezését jelzi.

A 2012-es ünnepség a héten újra bekerült a közösségi médiában zajló diskurzusba az 1,4 millió Twitter-követővel rendelkező PopCrave, egy szórakoztatóipari hírszolgáltató cég bejegyzése nyomán. A hétfőn kora reggel közzétett tweet így szólt: „Ed Sheeran megdöntötte az eddigi látogatottsági rekordot a MetLife Stadionban a bejelentett 89 000 fős tömeggel. Ez az eddigi legnagyobb amerikai koncertje”.

A bejegyzést közel hatmilliószor nézték meg, de órákkal azután, hogy felkerült, egy olyan szöveg jelent meg alatta, amely tényszerűen ellenőrizte az állítást, és a Szijum HaSasz rendezvényre hivatkozott. A közösségi megjegyzésként ismert szöveges funkció kontextust biztosít a pontatlan vagy félrevezető információkat tartalmazó tweetekhez. Ezek 2021-ben kezdtek megjelenni a platformon, és olyan felhasználók írják őket, akik jelentkeznek erre a feladatra. A megjegyzés akkor jelenik meg egy tweet alatt, ha elég sok más hozzászóló értékeli azt hasznosnak.

„A MetLife Stadion 93 000 fős látogatottsági rekordját a 12. Szijum HaSasz állította fel 2012. augusztus 1-jén”

– áll a megjegyzésben, amely tartalmaz egy linket a MetLife Stadion Wikipedia oldalára mutatva. Eszerint Sheeran látogatottsági száma a beszámolók szerint a stadionban valaha adott koncertek közül volt a legnagyobb.

A Dáf Jomiban résztvevők mindannyian minden nap ugyanazt a Talmud-lapot tanulmányozzák, és nagyjából hét és fél évbe telik, amíg a szöveg mind a 2711 oldalát végigveszik. A legutóbbi Szijum HaSasz ünnepségre 2020 januárjában került sor, szintén a MetLife Stadionban, a következő pedig 2027 júniusában lesz.

A nők 1990 óta vehetnek részt az eseményen, és a többi résztvevőtől külön szekcióban ülnek. A Szijum HaSaszt az Agudath Israel, a haredi ortodox zsidók ernyőszervezete szervezi, amelynek székhelye New Yorkban van.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp