A Tanítanék Mozgalom alapítója Izraelben beszélt egy tüntetésen

Törley Kata, a magyar tanártüntetések egyik fontos alakja az izraeli magyarok által működtetett Izraelinfo meghívására érkezett Izraelbe. „Egy csodálatos országból jöttem ide egy csodálatos országba, akkor miért van az, hogy ezek az országok mégis boldogtalanok?”, kezdte Törley a beszédét, majd elmondta,

Budapest ugyan békés helynek tűnik, de valójában Magyarországon szegénység és diktatúra van.

Ezután beszélt az egészségügy, az akadémiai szabadság, az abortusz, a hajléktalanok, a diákok és az oktatás helyzetéről.

„Könnygázt vetnek be a tiltakozó diákokkal szemben, a tiltakozó tanárokat megfélemlítik, kirúgják, miközben elképesztő méretű a pedagógushiány. Saját anyagi és hatalmi érdekeik szerint módosítgatják a törvényeket és az alkotmányt.

Ne hagyjátok, hogy veletek is ez történjen

Ti azt kiáltjátok, “ha nincs demokrácia, nincs oktatás”. Magyarországon a közoktatás súlyosan leromlott, egyen tananyagot tanítunk egyetlen egyentankönyvből. A hatalom felszámolta a tanári autonómiát és az iskolai demokráciát, és fenntartja az iskolai szegregációt. Pedig együttnevelés (inkluzív oktatás) nélkül nincs békés együttélés! És „ha nincs szabad oktatás, akkor nincs demokrácia sem”!”

mondta Törley, aki több mint 7 éve vesz rész aktivistaként a tiltakozásokban, és azt mondja, azért nem adta még fel, mert számára erkölcsi kérdés a tiltakozás, a kiállás a szakmai és emberi méltóságáért.

“Ha abbahagynám, nem tudnék a tükörbe és a gyerekeim szemébe nézni, és a munkám elvesztése után az országomat is el kéne hagynom” – tette hozzá.

Forrás: izraelinfo.com

https://www.youtube.com/watch?v=l5nVozDkxKs&t=36s

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp