Robert Capa életmű-kiállítást nyílt Budapesten

A Robert Capa, a tudósító című tárlat korabeli dokumentumokat, filmfelvételeket, animációkat, hologramot és interaktív kijelzőket is felhasznál.

Robert Capa első állandó kiállítása Június 13-ától nyílik meg a róla elnevezett központban. A Robert Capa, a tudósító címet kapott életmű-kiállítás nemcsak időbeli és térbeli séta, de egyúttal egyfajta „belső út” is, amely bemutatja az 1920-as évek elején Budapestről elinduló, majd szinte valamennyi kontinensen megforduló és ott képeket készítő alkotó művészi és magánéleti kiteljesedését, majd annak tragikusan hirtelen befejeződését, írja a 24.hu.

Fotó: MTI/Mónus Márton

„A kiállításba beépülő vizuáltechnikai és információtechnológiai eszközök segítik a fotók értelmezését, feltárják, megelevenítik készítésük körülményeit, és megmutatják a halhatatlan életművet”

– mondta a lapnak Csizek Gabriella kurátor.

Robert Capa 1913. október 22-én, Friedman Endre néven született Budapesten, középosztálybeli zsidó családban. A Madách Gimnáziumban érettségizett, majd Bécs és Prága után Berlinben kezdte fotós újságíró karrierjét 1931-ben, de 1933-ban a náci hatalomátvétel után továbbállt előbb Budapestre, majd Párizsban telepedett le, ahol 1936-ban felvette a Robert Capa művésznevet.

 

Tudósított a normandiai partraszállásról, 1948-50 között dokumentálta az izraeli függetlenségi háború, és az államalapítás drámai pillanatait. Robert Capa életének utolsó fotóját 1954. május 25-én Indokínában, néhány perccel halála előtt készítette a Life magazin számára. Halálát egy taposóakna okozta.

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel”

– mondta több interjúban is a sokat látott, de rövid életű riporter.

A kiállítás megtekinthető a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban (VI., Nagymező u. 8.) június 13-tól.

Ma 64 éve lépett aknára Robert Capa

1954. május 25-én 14:55-kor Indokínában vesztette életét a háborús fotóriport műfajának úttörője.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp