Kényes téma: öt ortodox női rabbit avattak Izraelben

A történelem során a rabbik mindig is férfiak voltak. A reformmozgalom 1972 óta avat női rabbikat, az ortodoxia nagy része a mai napig nem ismeri el a női rabbikat.

A Susi Bradfield Women’s Institute of Halachic Leadership (WIHL) nemrégiben öt nőt minősített halachikus és spirituális vezetőnek, azaz rabbanitnak. Ezt egyesek női ortodox rabbiknak fordítják, mások női tudósoknak, szemben a rabbával, amelyet a reform és a konzervatív mozgalom a női rabbikra használ.

WIHL hangsúlyozta a The Jerusalem Postnak, hogy

ezek a nők Morat Hora’a-k és Manhiga Ruchanitok (vagyis olyan vezetők, akik útmutatást tudnak adni a zsidó joggal kapcsolatban. Ezek a nők sikeresen letették az összes vizsgát minden olyan területen, amelyet a férfiak szoktak megcsinálni), és rabbinikus felszentelésben részesülnek.

Ez kényes téma a modern ortodox és vallási cionista rabbik körében, akiknek többsége nem ismeri el a nők felszentelését, mivel a rabbik hagyományosan mindig férfiak voltak. A reformmozgalom 1972 óta avat női rabbikat.

A program öt új végzettje: Rabbanit Yaffa Aranoff, Rabbanit Aluma Florsheim Dor, Rabbanit Ravit Kalech, Rabbanit Tikva Spira és Rabbanit Moriah Taasan Michaeli, akik mindannyian sikeresen elvégezték az ötéves Ohr Torah Stone fárasztó intenzív tanulmányait.

Női vallási vezetők az ortodox judaizmusban

A női spirituális vezetés témája az ortodox judaizmusban összetett. Bár néhány ortodox nőt rabbivá szenteltek, sok jelentős ortodox zsidó közösség és intézmény nem fogadja el a változást. Alternatív megközelítésben más ortodox zsidó intézmények, mint például Ohr Torah Stone, Matan és Migdal Oz nőket képeznek Tóra-tudósoknak különböző zsidó vallási vezetői szerepekre.

Ezek a szerepek jellemzően a nők vallási tekintélyek képzését jelentik a zsidó jog területén, de hivatalos rabbinikus felszentelés nélkül; ehelyett alternatív címeket használnak. A címváltozás ellenére azonban ezeket a nőket gyakran felszentelt rabbiknak tekintik.

Számos rabbi és szervezet létezik a modern ortodox körökben, amely támogatja a női rabbiságot. 2013 és 2022 között az Egyesült Államokban a „nyílt ortodox” Jesivat Maharat 57 nőnek adott rabbinikus felszentelést. A Rabbi, Rabba, Maharat, Rabbanit és Darshan címeket azonban felcserélhetően használják a program végzett hallgatói körében. Ezenkívül izraeli magánintézmények több tucat női rabbit szenteltek fel.

Számos olyan nő volt, akit a század elején modern ortodox rabbik felszenteltnek tartottak, és azóta több szervezet intézményesítette a folyamatot.

Sara Hurwitz, egy ortodox zsidó spirituális vezető, aki a modern ortodoxia „nyílt ortodox” frakciójához tartozik, egyesek szerint az első ortodox női rabbi. A Riverdale-i Hebrew Institute rabbájaként szolgál, valamint a Jeshivat Maharat elnöke és társalapítója.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp