Már több hónapja szünetel a munka az EMIH kóser vágóhídján

A csengelei vágóhidat üzemeltető cég szerint a madárinfluenza miatt kellett hosszabb időre beszüntetni a termelést.

A 24.hu munkatársai azért látogattak el a Csongrád megyei Csengelére, mert úgy értesültek, hogy bezárt az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) kóser vágóhídja. A helyszínen csak a portást találták, aki megerősítette, hogy az üzem jelenleg zárva van. A szomszédban lakók szintén arról számoltak be, hogy már több hónappal ezelőtt leállt a termelés a vágóhídon.

A csengelei kóser vágóhíd megnyitása 2017-ben (Fotó: Ujvári Sándor/MTI)

A lap megkereste az a vágóhidat üzemeltető céget, hogy megtudja a zárva tartás okát. Az EMIH tulajdonában lévő Quality Poultry Kft. válaszában azt közölte, hogy

„2020 óta Magyarországon nyolc madárinfluenza-járvány ciklus volt. Bács-Kiskun és Csongrád megyében, ahol a vágóhíd, valamint a libatelepeink többsége működik, az elmúlt 36 hónapból nagyjából 14 hónapig zárlat volt, ami azt jelenti, hogy az állatokat nem lehetett a nevelő és tömő telepek között mozgatni, illetve tilalom alá esett a vágóhídon levágott madarak exportja Izraelbe.”

Erre tekintettel 2022 novemberében a vágóhíd tulajdonosi köre úgy döntött, hogy a vágóhíd működését az eredeti modell szerint szünetelteti, amíg a madárinfluenza problematikájára nincs rendszerszintű megoldás. A cégnél háromféle megoldást tudnak elképzelni:

  • szorosabb együttműködés kialakítása más, víziszárnyast feldolgozó cégekkel, így növelve a működés rezisztenciáját a területi korlátokkal szemben,
  • a vágóhíd működésének szüneteltetése a madárinfluenza elleni oltás hatósági bevezetéséig (jelenleg az oltás fejlesztése kísérleti szakaszban van),
  • illetve a vágóhíd átalakítása kóser baromfi vágóhíddá (a víziszárnyasok vágásának megszüntetésével).

Ez utóbbi a 24.hu szerint azért érdekes, mert a Oirechman Sámuel, a Quality Poultry Kft. ügyvezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy a Covid alatt szinte teljes mértékben átálltak a csirke- és pulykavágásra.

Jelentős veszteségekkel működik az EMIH kóser vágóhídja

A 24.hu szerint a cég ellen idén novemberben végrehajtást rendeltek el. Az EMIH-nél ennek ellenére optimisták, abban bíznak, az idei lesz a vágóhíd első nyereséges éve. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) 2017-ben indította be kóser vágóhídját a Csongrád megyei Csengelén.

A lap az EMIH vágóhídja kapcsán megjegyzi, hogy a 2017-ben, az állami Eximbank 1,75 milliárdos hiteléből, valamint közel 400 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásból elindult kóser vágóhíd az elérhető adatok szerint eddig 1,2 milliárd forintos veszteséget termelt. A legutóbbi beszámoló szerint a cégnek több mint 3,6 milliárdos hitele volt, a cég tőkéje pedig 154 millióról 87 millió forintra esett.

A csengelei kóser vágóhidat vezető Oirechman Sámuel rabbit nemrég vitatott körülmények között a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) főtitkárának választotta meg a zömében a vágóhíd izraeli munkatársaiból álló közgyűlés.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp