Bronzérmesek lettek első világbajnokságukon a 20 év alatti izraeli focisták

Az izraeliek először vettek részt az U20-as labdarúgó-világbajnokságon, és rögtön dobogós helyen végeztek.

Az izraeli válogatott harmadik lett az U20-as labdarúgó-világbajnokságon Argentínában, miután tegnap 3-1-re legyőzte Dél-Koreát a bronzmeccsen. Az aranyat az Izraelt az elődöntőben búcsúztató Uruguay szerezte meg, a döntőben az olasz válogatottat múlták felül 1-0 arányban.

Az U20-as izraeli válogatott tagjai a Dél-Korea elleni mérkőzésen

Az izraeli siker csak azok számára okozott meglepetést, akik nem követték az elmúlt egy évben az Ofir Haim vezetőedző által irányított csapatot. Az izraeliek ugyanis tavaly már másodikok lettek a korosztályos U19-es labdarúgó-Európa-bajnokságon Anglia mögött.

Ezzel kivívták a részvételi jogot a világbajnokságra, amelyet eredetileg Indonéziában rendeztek volna meg, ám a muszlim ország vezetői nem voltak hajlandóak vendégül látni az izraelieket, és azt követelték, hogy zárják ki Izraelt a vb-ről. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA ehelyett elvette Indonéziától a rendezési jogot, amit így Argentína kapott meg.

A vb-n az izraeli válogatott a csoportjából Kolumbia mögött a második helyen jutott a legjobb 16 közé Japánt és Szenegált megelőzve. Itt Üzbegisztánt győzték le 1-0-ra, majd a negyeddöntőben a torna egyik legerősebb válogatottjának számító Brazíliát verték meg hosszabbításban 3-2-re. Az elődöntőben viszont 1-0-ra kikaptak a később a világbajnoki címet megszerző Uruguaytól. Így találkozott Izrael a harmadik helyért rendezett mérkőzésen a dél-koreai válogatottal.

Indonézia ki akarta zárni az izraeli válogatottat, elvették tőle az U20-as foci-vb rendezési jogát

A világ legnépesebb muszlim országa ezzel az indulás jogát is elvesztette és további szankciókra is számíthat Izrael-ellenessége miatt. Amikor tavaly az izraeli U19-es válogatott bejutott a korosztályos Európa-bajnokság elődöntőjébe már bizonyossá vált, hogy az ország történetében először részt vehet a csapat az idei U20-as labdarúgó-világbajnokságon.

Az izraeliek a bronzmeccsen úgy is simán nyerni tudtak, hogy öt kezdőjátékost az elődöntőt követően hazahívtak, hogy csatlakozzanak a felnőtt válogatott keretéhez. Ezért őket nélkülözni volt kénytelen az U20-as csapat szövetségi kapitánya.

Az izraeli felnőtt válogatott egyébként a héten pont Budapesten fog pályára lépni Fehéroroszország ellen a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőjének csoportmérkőzésén. Ennek oka, hogy a beloruszok az Ukrajna lerohanásában játszott szerepük miatt a hazai meccseiket neutrális helyszínen, zárt kapuk mögött kell megrendezzék.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp