Judith Müller, a Biblia illatainak megalkotója

A magyar zsidó családból származó parfümkirálynő Izraelben szolgált katonaként, amikor annyira megihlette Dávid király tornyának látványa, hogy újrateremtette a Tórában szereplő nők által használt ősi szépségápolást és illatokat.

Judith Müller, a parfümök királynője egy jómódú debreceni zsidó családba született. Édesanyja balett-tanár volt, alakja megjelenik Szabó Magda regényeinek Renée karakterében.

Édesapja földbirtokos, valamint Ferenc József seregében szolgált főhadnagyként. Judith több nyelven tanult, bécsi nevelőnő foglalkozott vele, majd a Dóczi gimnáziumba került. A szépségápolás és a kenceficék iránt hamar elkezdett érdeklődni.

Nagymamája már 6 éves kora körül megtanította, hogyan húzza ki gyufaszállal a szerinte túlságosan világos szemöldökét. Együtt keverték az arckrémeket, a különböző gyógynövényekből pedig parfümöket állítottak elő saját szórakozásukra.

Ez az idilli élet a második világháború kezdetekor ért véget a család számára: nagyszüleit deportálták, ő pedig szüleivel együtt az első adandó alkalommal Izraelbe emigrált. Az izraeli évek a megélhetés nehézségekről szóltak: szülei kétkezi munkát vállaltak, Judith pedig szódavíz árusításával járult hozzá a családi kasszához. A szépségápolás iránti érdeklődése azonban nem tűnt el nyomtalanul:

katonai szolgálata során egy este épp Dávid király tornyára látott, s a látványban gyönyörködve gondolkozott el azon, vajon hová tűntek azok a növények, azok az illatok és szépségápolási cikkek, amelyek a Bibliában megjelennek.

Hamarosan megnyitotta első picike szépségszalonját a házuk hátsó kertjében, amint pedig lehetősége nyílt rá, Párizsba utazott, hogy tovább képezze magát. Itt kozmetológiát, vegyészetet, parfümkészítést és sminkelést tanult, profi sminkmesterré vált, több filmben ő készítette Bridgitte Bardot sminkjeit. Elkezdte tudatosan kutatni és tanulmányozni a Bibliában szereplő növényeket, eszébe jutott Dávid és Bethsabé szerelmi története, és elhatározta, hogy újraalkotja az abban megjelenő illatokat.

Judith Müller

Visszatérve Haifába 1964-ben megalapította saját parfüm cégét, kreációiban a Tórában szereplő nők által használt ősi szépségápolást, illatokat teremtette újra helyi növényekből, virágokból. Ahogy Judith fogalmazott, a múlt illatait elevenítette meg, hogy azokat a ma embere is érezhesse. Létrehozott egy parfümsorozatot, melynek elemeit a Biblia ikonikus alakjairól nevezte el. Ezek között volt az első a Bethsabé, annak a nőnek az illata, aki képes volt elcsábítani Dávid királyt, és ő múlhatatlan szerelme hevében megszegte a hetedik parancsolatot. A parfüm két változatban került a piacra: egy fűszeres, édes, virágos verzióban és egy sokkal frissebb, természetesebb, fás változatban.

Judith Müller rövid idő alatt világszerte ismertté vált, és egyedi megrendelések alapján is készített illatokat. H. Sternnel, egy ékszerésszel együtt létrehozták a világ első drágakövet tartalmazó parfümjét, megalkotta Thaiföld, a Fidzsi-szigetek és Jeruzsálem nemzeti illatait.

2005-ben pedig Magyar Rapszódia No. 5 néven piacra dobta Magyarország illatát, amihez hazai növényeket használt alapul.

Fejillatát a zöld paprika adja, szívillatát a liliom, orgona, rózsa és a jázmin, míg alapillatát a mirha és az ámbra határozza meg. A csomagolásra ebben az esetben is nagy hangsúlyt fektetett: az üvegeket Szász Endre tervezte és Mata János grafikái díszítik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp