Felrobbant emlékezet: egy megrendítő családtörténet felfedezése

Bánáti Oszkár költő és kritikus frissen előkerült családi hagyatéka kapcsán Vajda Júlia szociológus-pszichológus, Schein Gábor író beszélget a némaságról és az emlékezet kerülőútjáairól, traumáról és feldolgozásról június 14-én 18 órakor a Zsidó Múzeumban.

Egyre szenvedélyesebben érdeklődünk arról, kik vagyunk, honnan érkeztünk, milyen családi hagyományok örökösei lehetnénk, ha ismernénk őket, eljutottak volna hozzánk. A múlt napról-napra népszerűbb, genetikai tesztek, családfakutatások jelzik mohó személyes múlt-éhségünket.
Egy megrendítő történet egy elveszített édesanyáról és egy megtalált költő-nagyapa emlékéről, ez lesz a kiindulási pontunk ezen a családi és nemzeti múltakba vezető emléktúrán. Bánáti Oszkár költő és kritikus frissen előkerült családi hagyatéka beszél a némaságról és az emlékezet kerülőútjáairól, traumáról és feldolgozásról, a Nyugatról és az avantgarde-ról, Radnóti Miklósról, Kassák Lajosról, a titokról és a szembesülésről. A fájdalomról és, remélhetőleg, a megnyugvásról. Arról, mit őrizzen a családi és mit az intézményes emlékezet.
Vajda Júlia szociológus-pszichológussal, Schein Gábor író-irodalomtörténésszel beszélgetünk, megszólal Bánáti Oszkár költő unokája, Szilvási László is.

Ki volt Bánáti Oszkár költő?

Közösségünk egyik tagja pár hónapja felkereste a zsidó múzeumot: nemrég meghalt édesanyja hagyatékából előkerült iratokat hozott, amelyekből kiderül, hogy a holokausztban meggyilkolt…

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp