Újjáépítené a jeruzsálemi Szentélyt egy szélsőséges zsidó csoport 

Méghozzá azon a helyen, amely az izraeli-palesztin feszültség középpontjában áll.

A szélsőséges csoport importált áldozati tehenekkel, ősi himnuszokkal és néhány nacionalista támogatásával a háta mögött azt reméli, hogy újjáépíthetik a Szent Templomot Jeruzsálem óvárosában, azon a helyen, amely az izraeli-palesztin feszültség középpontjában áll.

Tel-Aviv egyik külvárosában kóristák egy csoportja arra a pillanatra készült, amikor a jeruzsálemi Szent Templom újjáépítésének örülni fognak mintegy 2000 évvel a lerombolása után, ami szerintük felgyorsítja a Messiás érkezését.

Mások számára azonban ez azt jelenti, hogy ismét konfliktusok robbannának ki a kelet-jeruzsálemi Al-Aksza mecset körül.

Egy ortodox zsidó csoport tagjai azt állítják, hogy a bibliai Lévi törzs leszármazottai, akik himnuszokat és zenét adtak elő a szent helyen.

„Amikor felépül a templom, megkérjük a lévitákat, hogy jöjjenek énekelni, de ezt előtte meg kell nekik tanulni” – mondta Menahem Rozenthal, a Temple Institute által néhány hónappal ezelőtt létrehozott, csak férfiakból álló kórus igazgatója.

Az 1987-ben alapított intézet célja a templom újjáépítése, kórusok és papok képzése, valamint a vallási szertartásokhoz szükséges tárgyak elkészítése.

Míg a tanítvány kóristák Izrael minden szegletéből érkeznek ide, hogy elmélyüljenek az ősi himnuszok gyűjteményében, a Temple Institute rabbinikus utasítások szerint elkészítette a zsidó rítusokhoz szükségesnek ítélt tárgyakat, mint például a papi ruhákat, a kenyérsütő formákat, a füstölőket és a hangszereket, írja a ynetnews.com.

A templom újjáépítésére törekvők emlékeznek az egykori istentiszteleti helyre, amelyet i.sz. 70 körül romboltak le a római korban. A zsidó hagyomány szerint az első templomot ie 586-ban II. Nabukodonozor akkori uralkodó lerombolta ugyanott.

„Azt mondhatsz, amit akarsz (a muszlim jelenlétről), ez volt a zsidók helye. A zsidó istentisztelet a leendő templomban „csak idő kérdése” – mondta Haim Berkovitz, a harmadik templom egyik szószólója.

Berkovits része a Boneh Israel („Izrael építése”) nevű szélsőjobboldali vallási szervezetnek, amely honlapja szerint a „megváltás közelebb hozásán” dolgozik. A Boneh Israel a megváltás felgyorsítása érdekében öt vörös üszőt importált az országba az Egyesült Államokból tavaly.

Berkovits elmondta, hogy a Boneh Israel már földet szerzett a kelet-jeruzsálemi Olajfák hegyén, így az állatokat a Templom-hegy felé fordítva lehet majd elégetni ősi szokások szerint.

Yizhar Beer, a Keshev – az izraeli demokráciavédelmi központ igazgatója – számára ezek a „harmadik templomok szerelmesei” semmiképpen sem marginálisak. A két évtizeddel ezelőtti néhány tucat hívőtől ideológiájuk „átterjedt a politikai szint középpontjába – a parlamentbe, a kormányba” – mondta Beer.

December óta Benjámin Netanjahu kormányfő olyan szélsőjobboldali miniszterekkel együtt vezeti a kormányt, akik az Al-Aksza mecset területén az izraeli szuverenitás érvényesítését szorgalmazzák.

A telepet a Waqf, a jordániai iszlám ügyek tanácsa igazgatja, amelynek csapatait az 1967-es hatnapos háborúban Kelet-Jeruzsálemből verték szét.

A hely héber nevét, a Har Habayitot viselő nacionalista izraeli szervezet szerint tavaly mintegy 50 000 zsidó „felment a Templom-hegyre”, dacolva néhány vezető rabbik tiltásával.

A zsidó látogatók között van Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali politikus, aki szintén kétszer járt itt idén, mióta Izrael nemzetbiztonsági minisztere lett.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt szorgalmazta az elmúlt hónapokban a status quo tiszteletben tartását Jeruzsálem szent helyein. A zsidók által a szent épületben tett túrákat, ahol csak a muszlimok imádkozhatnak, a palesztinok „fenyegetésnek” és a helyszín „judaizálására” tett kísérletének minősítik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp