Grósz: “Segíteni akarom a magyar zsidókat, hogy békében éljenek ebben az országban”

“Meg kell szüntetni a magyar zsidó közösségen belüli, és a zsidók és a kormány közötti feszültségeket” – mondta a Mazsihisz új elnöke a Zsidó Világkongresszus ülésén Izraelben.

A Zsidó Világkongresszus kedden Izraelben látta vendégül Dr. Grósz Andort, ennek kapcsán írt a Jerusalem Post cikket az új elnökről.

Mint írják Grósz Andor Győrben született 1951-ben a háború után. Zsidóként nevelték fel, szorosan kötődött zsidóságához, hagyományaihoz és szokásaihoz. A holokauszt során mintegy 5000 zsidót deportáltak szülővárosából. Grósznak 50 családtagja halt meg a holokausztban, csak az apja maradt életben.

Grósz 2007-ben költözött Budapestre, és azóta is ott él. Két lánya van, akiket szintén zsidóként nevelt, beleértve a vallási szokásokat, a szombatot és a hagyományos zsidó ünnepeket.

A jpost a neológiát a zsidóság liberális modernista irányzataként írja le, amely a magyarországi zsidók többségét képviseli, és amely gyakorlatilag a nemzetközileg elterjedtebb konzervatív/maszorti zsidó mozgalommal rokon. A jpost cikke kitér arra, hogy a neológ zsidóság alkotja Magyarországon a legnagyobb vallásos zsidóságot, azonban a magyarországi zsidók többsége világi.

Grósz Andor (A kép illusztráció)

Grósz a Zsidó Világkongresszuson is hangsúlyozta azt, amit a megválasztásakor: fő célja a magyarországi zsidó közösség vallási jellemzőinek erősítése, valamint a magyarországi zsidók megszólítása, hogy azok vallásilag és kulturálisan kapcsolódhassanak Izraelhez.

„Az első lépés az, hogy rendezzük a sorainkat, és békét teremtsünk a közösségen belül” – mondta Grósz. „Egy konstruktív és kedves gondolkodásmód kialakítása a közösségben és mindenki felé.”

Grósz itt is kifejtette, hogy békés kapcsolatot szeretne a magyarországi zsidóság különböző irányzatai között.

„A kapcsolatok normalizálását és az egymás iránti kölcsönös tiszteletet akarom” – mondta.

Grósz Andor hangsúlyozta a kongresszuson, hogy törekedni fog a kormánnyal való pozitív kapcsolatra. Elmondta, hogy az elmúlt években nézeteltérések voltak a Mazsihisz és a kormány között.

A Mazsihisz jelenleg a Szeretetkórház újjáépítésén, valamint az egyetemen belüli és a zsidó fiatalok oktatásán dolgozik. A következő években két zsinagóga építését is tervezik. A Magyar Állam megígérte, hogy segíteni fognak, és a közösség is támogatni fogja őket.

„Sok közösségi programnak és projektnek, amit támogatni szeretnénk, sok pénzre és anyagi támogatásra van szükség a folytatáshoz” – mondta Grósz. – “Az államtól kaptuk a lehetőséget, és gondoskodnunk kell arról, hogy az állam továbbra is támogasson minket.”

„Sok mindent elértem a pályafutásom során, és most úgy érzem, az a célom, hogy megszüntessem ezt a feszültséget a zsidó közösségen belül, valamint a zsidók és a kormányzat között” – mondta Grósz. – “Segítenem kell a zsidó népemet, hogy békében élhessenek az országban.”

Az új elnök másik célja, hogy erősítse kapcsolatát Izraellel.

Maram Stern, a Zsidó Világkongresszus brüsszeli ügyvezető alelnöke, a nemzetközi zsidó szervezet legmagasabb rangú vezetője azt mondta: „Várom, hogy Dr. Groszszal és a Zsidó Hitközségek Szövetségével dolgozhassak a magyar és európai zsidóság jólétének biztosításában. Szerepe egyre fontosabbá válik, mivel Magyarország jövőre átveszi az EU-elnökséget.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp