A nácik által elrabolt zsidó kegytárgyakat adott vissza a Bajor Nemzeti Múzeum

Az örökösök 84 évvel azután kapták vissza a tárgyakat, hogy a nácik kifosztották az eredeti zsidó tulajdonosokat.

A müncheni Bajor Nemzeti Múzeum a nácik által 84 évvel ezelőtt zsidóktól elrabolt ezüsttárgyakat adott vissza az Izraelben élő leszármazottaknak. A 19 visszaadott tárgy között főként vallási szertartásokhoz használat kegytárgyak találhatók, például kidduspoharak, gyertyatartók és a sábátkor és ünnepnapokon használt különleges tárgyak. Ez az első alkalom, hogy a Bajor Nemzeti Múzeum ilyen tárgyakat ad vissza kifosztott zsidók leszármazottainak.

Az ezüsttárgyakat Matthias Weniger, a Bajor Nemzeti Múzeum kutatási vezetője hozta el Izraelbe és adta át a leszármazottaknak A 19 tárgyat hat izraeli családnak adták vissza. Az ezüsttárgyakat a németek 1939-ben a zsidók és tulajdonuk elleni náci üldözés részeként tulajdonították el. A zsidó családok értékes ezüsttárgyait és ékszereit a városi zálogházakba rendelték. A zsidók csupán egy csekély összeget kaptak cserébe, míg a nácik Berlinbe küldték a tárgyakat, amiket más célokra használtak fel.

2019 óta a múzeum szisztematikusan kutatja a fennmaradt 111 darab tulajdonosát. Jelenleg 70 családdal állnak kapcsolatban világszerte, és remélik, hogy az év végéig minden tárgyat vissza tudnak adni az egykori tulajdonosok örököseinek.

„Nem tartom helyénvalónak, hogy ezeket a tárgyakat csomagban küldjük el, és inkább személyesen megyek minden egyes örökös családjához, hogy átadjam nekik. A leszármazottak felkutatása nem volt egyszerű. A tulajdonosok mintegy kétharmada nem élte túl a holokausztot. Néha ez az egyetlen tárgyi bizonyíték, ami fennmaradt utánuk”

– nyilatkozta Weniger a Ynet-nek.

Weniger elmondta, hogy a Magen David Adom izraeli mentőszervezet segített neki a leszármazottak felkutatásában. A múzeum jelenleg is azon dolgozik, hogy a tárgyakat visszaadja a különböző országokban élő korábbi tulajdonosok családjainak és örököseinek. Weniger elmondása szerint az Egyesült Államokban élő zsidó családoknak már visszaadtál az ezüsttárgyakat, és most érkezett először Izraelbe, hogy átadja azokat.

Németország izraeli nagykövete, Steffan Seibert kedden Wenigerrel együtt eljött a Birnbaum családhoz Rehovotba, és átadott nekik két látványosan szép kidduspoharat, amelyek összeilleszthetők és kettéválaszthatók. Birnbaumék nagyon izgatottak voltak a tárgyak láttán, és úgy érezték, hogy megérinti őket a történelem.

Pénteken Weniger gyertyatartókat adott át egy izraeli családnak Givat Haim Kibbutzban, 84 évvel azután, hogy a családtól elrabolták azokat. „Ezek a gyertyatartók a közelgő sábátot hirdették, és nagyon megható volt ennyi év után visszaadni ezeket a gyertyatartókat” – mondta Weniger.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp