A náci, aki az izraeli hadseregben szolgált és kémkedett Egyiptomnak

Ulrich Schnaft még a hidegháborús kémvilág mércéje szerint is ritka tehetséggel rendelkezett a beszivárgást illetően.

Az egykori náci és Waffen-SS harcos, 1947-ben Schnaft zsidó menekültnek adta ki magát, és megpróbált bevándorolni Izrael területére, és egy brit internálótáborba került. Miután ott cionista oklevelet szerzett, és héberül tanult, csatlakozott az izraeli hadsereghez tisztként – hogy aztán Egyiptomnak kémkedjen.

Évtizedekkel később még mindig nem tudni, milyen károkat okozott: a róla szóló akták titkosítását csak a közelmúltban oldott fel, de úgy tűnik, hogy 65 évvel ezelőtti tetteit ma is kényesnek tekintik.

Schanft-nak legalább négy álneve volt a Shin Bet aktája szerint, a róla szóló leírások egy opportunista, merész és néha esztelen ember portréját festik meg, aki képes alkalmazkodni az ideológiailag vezérelt társadalmakhoz, és felhasználni azokat saját céljaira és túlélésére. Ez is mutatja, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie az izraeli kémelhárításnak az állam korai éveiben, amikor a háború sújtotta Európából több ezer okmány nélküli személyt érkezett ide.

Schnaft hat évig élt Izraelben 1954-ig hamis személyazonossággal

A Waffen-SS, a náci elit egység egykori harcosa a keleti fronton, a csatában megsebesült, és átkerült a nyugati frontra, ahol az amerikai csapatok 1944-ben hadifogságba fogták. Szabadulása után átköltözött. a háború sújtotta Münchenbe, ahol úgy döntött, hogy

zsidónak kiadva magát elhagyja Németországot, hogy részesüljön az amerikai nemzetközi szervezetek által a zsidó menekülteknek nyújtott segélyekből, írja a The Times of Israel.

1947-ben Schnaft felszállt egy zsidó illegális bevándorlók hajójára Marseille-ben (Franciaország), amely hamarosan Izraelbe tartott, de amelyet még mindig az Egyesült Királyság kormányzott.

A hajót a brit haditengerészet feltartóztatta, utasait pedig egy ciprusi internálótáborba zárták. Schnaft, aki 1923-ban született a mai Kalinyingrád területén, több szökési kísérletben is részt vett, amelyeket a Haganahhoz, az Izraeli Védelmi Erők magjaként szolgáló félkatonai zsidó csoporthoz kötődő rabtársak szerveztek.

Beállt az IDF-be és szolgált az izraeli függetlenségi háború alatt. A Jeruzsálem melletti Kiryat Anavimban élt, és tagja és aktivistája lett a Mapainak, David Ben Gurion miniszterelnök pártjának. Schnaft a tüzérhadtest tartalékos szolgálata alatt lett tiszt.

De kérését, hogy karriertiszt legyen, blokkolták. A Shin Bet megvétózta, a szőke hajú és tipikus német megjelenésű Schnaft vallási hátterének további vizsgálatára várva. „Kérjük, válaszoljon az ennek a személynek a vallásával kapcsolatos kérdéseire” – olvasható egy az ügynököknek szóló feljegyzésben.

Ulrich Schnaft izraeli dokumentumai

A kör bezárul

Az izraeli kémelhárítás először 1952-ben jelentette be Schnaftot, amikor azt gyanították, hogy nem zsidó. Miközben a Shin Bet érdeklődött, a szervezet elkezdte feltárni Schnaff vakmerőségének meggondolatlan aspektusait.

Az egyik jelentés szerint részegen „SS egyenruhában vagy német hadsereg egyenruhájában” mutatkozott. Amikor később erről kérdezték, Schnaft azt mondta, hogy ez csak egy jelmez.

A Shin Bet „magányosnak” írja le, akit „vázlatos egyének” társaságában láttak. Azzal is gyanúsították, hogy lőszert lopott el egy katonai támaszpontról, és a rajta lévő akta szerint lőszert is találtak a szobájában a rendőri átvizsgálás során.

Schnaft 1954-ben megérezte, hogy a kör bezárul körülötte. Később kiderült, hogy

Egyiptomba ment, hogy megossza az egyiptomi hírszerzéssel az izraeli védelmi erőkkel kapcsolatos információkat. A kémelhárítók úgy határozták meg, hogy az információ értékes, és „jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az ellenség jobban megismerje” az IDF-et.

1955-ben a Moszad megtalálta Schnaftot, aki gyógyszerészként dolgozott Frankfurtban, és akcióba kezdett, hogy visszacsábítsa Izraelbe. Egy újságírónak kiadó női ügynök elcsábította, és felajánlotta, hogy bemutatja az arab titkosszolgálat munkatársainak, akik érdeklődnének az Izraelről szerzett információk iránt.

Bemutatta Schnaftot a Moszad arab hírszerzési ügynökeinek, akik hamis kémmegbízást és hamis útlevelet adtak neki Izraelbe. Schnaftot Izraelbe érkezésekor letartóztatták, és hét év börtönre ítélték. Szabadulása után elhagyta Izraelt.

.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp