Szélsőjobbos képviselő verte szét a lengyelországi holokausztról szóló előadást

Jan Grabowski lengyel-kanadai történész előadást akart tartani Varsóban kedden arról, hogyan próbálták elhallgatni a lengyel vezetők a holokauszt előtti és alatt elkövetett kellemetlen igazságokat, de ekkor valaki közbelépett.

Mielőtt Grabowski elkezdhette volna az előadást, egy szélsőjobboldali lengyel törvényhozó, aki számtalan antiszemita kijelentést tett korábban, megrohamozta a felszólaló pódiumát, összetörte a mikrofont, kidöntötte a hangszórókat, és kirángatta a kábeleket, a jta.org szerint. Grzegorz Braun, a Konföderáció párt tagja később azt mondta, hogy azért zavarta meg az eseményt, hogy megvédje Lengyelország jó hírét Grabowski „történelmi propagandájával” szemben.

A varsói születésű Grabowski, az Ottawai Egyetem professzora, akinek édesapja zsidó holokauszt-túlélő volt, hangosan kritizálta Lengyelország azon erőfeszítéseit, hogy korlátozza a holokausztról folytatott vitát, miután 2018-ban illegálissá vált Lengyelországban, hogy az országot náci bűncselekményekben való bűnrészességgel vádolják.

Grabowski nemrégiben publikált egy tudományos tanulmányt, amely feltárta a Wikipédia lengyelországi holokausztról szóló cikkeinek állítólagos torzítását, ami a Wikipédia legfelsőbb hatóságainak szokatlan beavatkozásához vezetett. Erőteljes kritikát kapott a jobboldali nacionalistáktól, sőt kutatásai miatt eljárás indult ellene, írja a jta.org.

„Soha nem történt velem ilyesmi, úgy éreztem magam, mintha Lengyelországban lennék az 1930-as években” – mondta Grabowski előadásában az esetet követően.

Amikor a rendőrség a helyszínre érkezett, Braun parlamenti kiváltságára hivatkozva nem volt hajlandó elhagyni a varsói Német Történelmi Intézetet, még akkor sem, amikor az eseményt lefújták, és a tömeg elhagyta a helyiséget.

Braun állítólag azt mondta, „nem vagyok hajlandó elhagyni az épületet, [mert] megvédem a lengyel nemzetet a történelmi érzékenységünk elleni provokatív támadástól. A németek nem fognak történelmet tanítani nekünk Lengyelországban.”

Amikor az intézet igazgatója, Milos Reznik arra kérte Braunt, hogy hagyja abba az intézet tulajdonának rongálását, Braun azt mondta, hogy nem fogad el parancsot egy némettől, és azt mondta Rezniknek: „Tűnjön el Lengyelországból.” Reznik cseh, nem német.

Az intézeten kívül a résztvevők tiltakozásba ütköztek az előadás ellen, amelyet Robert Bąkiewicz, egy prominens nacionalista személyiség vezetett. Az eseményt megelőzően a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság által uralt közmédiumok bírálták Grabowskit, a kormány által működtetett Nemzeti Emlékezet Intézete pedig elítélte azt, hogy szerintük Lengyelországot hibáztatják a németek zsidóellenes bűncselekményeiért.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp