Meghalt Jalsovszky Katalin

A 79 éves korában elhunyt muzeológus a holokausztot ábrázoló fotográfia egyik legnagyszerűbb hazai kutatója volt.

79 éves korában elhunyt Jalsovszky Katalin muzeológus, a történeti, közte a holokausztot ábrázoló fotográfia egyik legnagyszerűbb hazai kutatója. 1968 óta, az egyetem befejezése óta dolgozott a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárban. Harminc éven át a nemzetközi, majd az egyik leggyorsabban, legnagyobb mértékben növekvő gyűjteményt, az 1945–1956 közötti magyar eseménytörténeti gyűjteményt gondozta. 1989-ben szerezte meg egyetemi doktori címét, olvasható a Nemzeti Múzeum oldalán lévő gyászjelentésben.

Jalsovszky Katalin (Fotó: Jalsovszky Katalin / Facebook)

Az utóbbi két évtizedben a magyarországi holokauszt történetének és az 1956-os forradalom eseményeinek, vizuális emlékeinek megkerülhetetlen szakértőjévé vált. Erről tanúskodhatnak magyar és külföldi kutatók tucatjai is, akik az ő segítségével készítették el saját kiállításaikat, egyéb munkájukat, de elsősorban azok a megjelent képösszeállítások és kiállítások, melyeket ő állított össze, szerkesztett, gondozott.

Kutatási eredményeit rendszeresen publikálta a FOTO, az Élet és Tudomány, a Kritika, a Fotóművészet és más lapok hasábjain, és több mint egy évtizedig ismertette a Budapesti Negyed és a Rubicon című folyóiratok képszerkesztőjeként a nagyközönséggel a múzeum fényképtárának kincseit. 2014-ben jelent meg a Jalsovszky Katalin, Tomsics Emőke és Toronyi Zsuzsanna által írt, A magyarországi zsidóság képes története című könyv, sok éves kutatómunkájuk összegzése.

Jalsovszky Katalin több évtizedes múzeumi munkája során számos kiállítást rendezett. Köztük a sárga csillagot viselő emberekről készült fotókat a 2B Galériában bemutató, 2020-as Csillag a házon, csillag a kabáton című kiállítás kitalálója és kurátora volt.

Miért van ennyire kevés képünk a holokausztról?

A magyarországi holokauszt fényképes dokumentációja igencsak hiányos. A szakértők szerint ennek több oka is van, a képek vagy megsemmisültek, vagy egyszerűen el sem készülhettek. Amikor a magyarországi holokausztról szóló cikkeket olvasunk, sokszor előfordul, hogy ugyanazokat a képeket látjuk viszont illusztráció gyanánt. Ez pedig arra enged következtetni, hogy nem igazán áll a rendelkezésönkre elég fotó erről az igen meghatározó eseményről.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp