Magyarországon még mindig magas az antiszemita nézetek aránya

A Rágalmazásellenes Liga legújabb felmérése szerint Magyarországon a megkérdezettek 19 százaléka ért egyet valamilyen holokauszttagadó állítással.

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) új, az Európa-szerte tapasztalható antiszemita attitűdöket mérő felmérése szerint a legmakacsabb zsidóellenes attitűdök némelyike továbbra is mélyen gyökerezik 10 európai országban, és nagyjából minden negyedik ember széles körű, klasszikus antiszemita nézeteket vall, áll a szervezet közleményében.

Horogkereszt a Frankel zsinagóga falán (Fotó: TEV)

A felmérés szerint hat nyugat-európai országban minden harmadik válaszadó úgy véli, hogy a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint hazájukhoz. Spanyolországban minden negyedik ember valószínűsíthetően hisz a klasszikus antiszemita sztereotípiákban. Különösen a zsidókról és a pénzről, valamint a kormányt irányító zsidókról szóló hiedelmekben.

„Aggasztó, hogy ilyen sok európai továbbra is hisz a történelem legveszélyesebb antiszemita kitalációiban, többek között abban, hogy a zsidók eredendően kapzsik, hogy ők irányítják a kormányt és a pénzügyeket, vagy hogy lojálisabbak Izraelhez. És sajnos ez nem lett jobb a legutóbbi, 2019-es, a régióban végzett felmérésünk óta”

– mondta Jonathan Greenblatt, az ADL igazgatója. „Ezek a káros gondolatok történelmileg antiszemita támadásokat motiváltak, és soha nem szabad őket félvállról venni, különösen nem egy olyan kontinensen, amely tanúja volt a holokausztnak.”

A korábbi felmérésekkel összhangban a hat nyugat-európai megkérdezett ország közül továbbra is Spanyolországban a legmagasabb az antiszemita attitűdök aránya: a lakosság 26 százaléka táplál kiterjedt antiszemita nézeteket, ezt követi Belgium (24 százalék), Franciaország (17 százalék), Németország (12 százalék) és az Egyesült Királyság (10 százalék). Az antiszemitizmus-indexben megkérdezett 10 ország közül Hollandia regisztrálta a legalacsonyabb értéket, ahol a megkérdezettek mindössze 6 százaléka vall antiszemita nézeteket.

Kelet-Európában az antiszemita attitűdök még jobban beágyazódtak. A négy megkérdezett ország mindegyikében bekövetkezett szerény csökkenés ellenére Magyarországon (37 százalék), Lengyelországban (35 százalék) és Oroszországban (26 százalék) még mindig magas az antiszemita nézetek aránya.

A zsidókkal szembeni gyűlölködő attitűdök legnagyobb mértékű csökkenését Ukrajnában regisztrálták, ahol az antiszemita attitűdök a 2019-es rekordmagas 46 százalékról 29 százalékra csökkentek 2023-ra, amihez valószínűleg részben a zsidó elnök, Volodimir Zelenszkij népszerűsége is hozzájárult.

Greenblatt szerint „bár a felmérés eredményei nem foglalkoznak közvetlenül az ok-okozati összefüggés kérdéseivel, kétségtelen, hogy egy zsidó elnök, akit az orosz agresszióra adott válasza miatt dicsérnek, úgy tűnik, befolyásolta a zsidók megítélését az egyszerű ukrán állampolgárok körében.”

Magyarország a legantiszemitább országok között Európában

A Rágalmazásellenes Liga legújabb felmérése szerint Lengyelország, Ukrajna mellett Magyarországon a legmagasabb a lakosság antiszemitizmusra való hajlandósága. Szerintük az antiszemitizmus erősödésében a kormány Soros-ellenes kampányának is szerepe van. A New York-i központú Rágalmazásellenes Liga (ADL) egy újabb felmérést készített, hogy megmérje az egyes országok lakosságának antiszemitizmusra való hajlandóságát.

A felmérés további megállapításai a következők:

  • Oroszország és Spanyolország vezeti a klasszikus antiszemita toposzokban hívő országok listáját. Oroszországban a 115 milliós felnőtt lakosságból közel 30 millió ember táplál klasszikus antiszemita hiedelmeket. Spanyolországban a 39 milliós felnőtt lakosságból 10 millióan vallanak antiszemita nézeteket.
  • Nyugat-Európában a kettős lojalitás toposza a legelterjedtebb antiszemita sztereotípia, a lakosság széles rétegei hiszik, hogy a zsidók hűségesebbek Izraelhez, mint saját országukhoz. A spanyolok jóval több mint fele (56 százalék) szerint ez az állítás „valószínűleg igaz”, ahogyan Belgiumban 46 százalék, Hollandiában 38 százalék, Franciaországban 37 százalék, Nagy-Britanniában pedig 34 százalék gondolja így.
  • Kelet-Európában a kettős lojalitás még inkább elterjedt: Lengyelországban 62 százalék, Magyarországon 48 százalék, Ukrajnában 38 százalék, Oroszországban pedig 36 százalék ért egyet ezzel.
  • A holokauszt-tudatosság gyakorlatilag általános Európa-szerte, de a holokauszttagadás Kelet-Európában jelentősen magasabb. Magyarországon és Ukrajnában a megkérdezettek 19 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy „a holokauszt mítosz és nem történt meg”, vagy azt állítja, hogy az elpusztult zsidók számát „erősen eltúlozták”. Oroszországban és Lengyelországban a holokausztot tagadók aránya 17, illetve 15 százalék volt. Németországban és Hollandiában volt a legalacsonyabb a holokauszttagadók aránya, 5, illetve 4 százalék.
  • Még azokban az országokban is, ahol az antiszemitizmus alacsony volt, a zsidókkal kapcsolatos káros sztereotípiákba vetett hit még mindig aggasztóan magas volt. Hollandiában, amely a legalacsonyabb, 6 százalékos indexértékkel rendelkezett, a megkérdezettek 18 százaléka ért egyet azzal, hogy „a zsidóknak túl nagy hatalmuk van az üzleti életben”, és 38 százalékuk szerint „a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint az országhoz, ahol élnek”. Ugyanez volt a helyzet Franciaországban is, ahol 28 százalék szerint a zsidóknak túl nagy hatalmuk van az üzleti életben, és 37 százalék hisz a kettős lojalitás toposzában.
  • A felmérés megállapította, hogy a jobboldali erőszakkal kapcsolatos nagyobb aggodalom korrelál az antiszemitizmus alacsonyabb szintjével Európában. A szélsőjobboldali erőszakkal kapcsolatban nagyobb aggodalmat mutató országokban (Franciaország, Németország, Hollandia és az Egyesült Királyság) általában alacsonyabb az antiszemitizmus-index értéke, mint a szélsőjobboldali erőszak miatt kevésbé aggódó országokban (Magyarország, Lengyelország és Spanyolország).
  • A felmérés szerint az európaiak többsége elutasítja a bojkottot, a tőkekivonást és a szankciókat (BDS), mint Izrael állam elszigetelésére irányuló taktikát. Míg a nyugat-európai országokban sokan azt mondják, hogy jobban szimpatizálnak a palesztinokkal, mint az izraeliekkel, az Izrael bojkottjának támogatása rendkívül alacsony volt.

„Sok, ha nem a legtöbb európai országnak még hosszú utat kell megtennie, hogy felvilágosítsa polgárait az antiszemitizmus mocskos történelméről és a mai valóságáról”

– mondta Marina Rosenberg, az ADL nemzetközi ügyekért felelős vezető alelnöke. „A zsidó élet számos ilyen országban folytatódik, és biztosítanunk kell, hogy kormányaik mindent megtesznek annak érdekében, hogy zsidó polgáraik számára biztonságos jövőt biztosítsanak.”

Az ADL Global 100 felmérését először 2014-ben végezték el, és rendszeresen frissítik a kiválasztott országokban, hogy minél szélesebb körben megismerhessék az antiszemita attitűdökkel kapcsolatos tendenciákat világszerte. A mostani részhez több mint 6500 felnőtt európai állampolgárt kérdeztek meg 2022. november 8. és 2023. január 30. között.

A válaszadóknak feltett kérdések között 11, a különböző negatív zsidó sztereotípiák általános elfogadottságát mérő kérdést használtak fel egy olyan index összeállításához, amely 1964 óta az ADL világszerte végzett közvélemény-kutatásainak viszonyítási alapjául szolgál. A felmérés azon válaszadóit, akik a 11 állításból legalább hatot „valószínűleg igaznak” minősítettek, kiterjedt antiszemita attitűdökkel rendelkezőnek tekintik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp