Izraeli külügyminiszter: Magyarország hamarosan bejelenti nagykövetsége Jeruzsálembe költözését

Eli Cohen budapesti látogatása során erről nem a hivatalos fórumokon, hanem az EMIH Károly körúti központjában beszélt.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter Budapestre is ellátogatott szerdán közép-európai körútja során, ahol találkozott Novák Katalin köztársasági elnökkel, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Az izraeli sajtó a látogatás kapcsán már napok óta azt találgatja, vajon megszületik-e Cohen ittlétekor a nagy bejelentés a magyar nagykövetség Jeruzsálembe való átköltözéséről?

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Eli Cohen izraeli külügyminisztert (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében – amelyet az MTI szemlézett – erről nem esik szó ugyan, de Eli Cohen a hivatalos programján túl ellátogatott az EMIH Károly körúti Keren Or központjába is, ahol egy videófelvétel tanúsága szerint a következőket mondta:

„Magyarország lesz az első az Európai Unióban, amely néhány héten belül bejelenti nagykövetségének Jeruzsálembe költözését.”

A magyar külügy közleménye erről tehát nem tett említést. Arról viszont igen, hogy Szijjártó Péter a találkozót követő sajtótájékoztatón leszögezte, hogy a magyar kormány ezután is fel fog lépni a kiegyensúlyozott és tisztességes megközelítés érdekében Izrael mellett az Európai Unióban és az ENSZ-en belül is.

A magyar kormány arra kéri az Európai Uniót, és a nemzetközi pénzügyi intézményeket, hogy biztosítsanak finanszírozást olyan fejlesztésekhez és beruházásokhoz, amelyek az Ábrahám-egyezmények keretében jönnek létre, így is mintegy bátorítást, támogatást adva az Ábrahám-megállapodások kiterjesztéséhez. A miniszter élesen elítélte a terrorizmust, illetve elfogadhatatlannak nevezte, hogy terrorszervezetekhez kötődő palesztin szervezetek is pénzügyi támogatást kaphatnak az Európai Uniótól.

A mai megbeszélés alapján a két külügyminiszter azt a döntést hozta, hogy Magyarország Izrael oldalán beavatkozik abba a nemzetközi bírósági eljárásba, amelyet a Palesztin Hatóság indított Izraellel szemben.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés rekordmagasságot ért el, a kereskedelmi forgalom tavaly 750 millió dollárral új csúcsot döntött, és idén is 38 százalékkal bővült. Mint mondta, ma 250 izraeli tulajdonú vállalat több mint négyezer embernek ad munkát Magyarországon, és a gazdasági együttműködés olyan új területekre is kiterjed, mint a védelmi és az űripar.

Végezetül kifejtette, hogy arról is tárgyaltak, hogy Izrael milyen módon járulhatna hozzá Magyarország energiaellátásának biztonságához. Hangsúlyozta, hogy a kormány jelentős erőfeszítéseket tesz a diverzifikáció érdekében, viszont ez nem bizonyos források lecserélésére, hanem új források bevonására irányul. És a szavai szerint itt komolyan szóba jöhet Izrael szerepe is, ugyanakkor még infrastrukturális fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy a zsidó államból érkező földgáz eljuthasson Közép-Európába.

A felek a találkozón szándéknyilatkozatot írtak alá a felsőoktatási együttműködésről, amely keretében Magyarország évente 50 izraeli diáknak biztosít ösztöndíjat.

Az MTI szerint Eli Cohen a két ország közötti, kölcsönös tiszteleten alapuló, baráti viszony jelentőségét hangsúlyozta, és rámutatott: számos területen fontos partnerség alakult ki, például az innováció, a biztonság, a kereskedelem, a kultúra terén. Köszönetét fejezte ki, amiért Magyarország támogatja országát a nemzetközi fórumokon, és barátként következetesen kiáll Izrael mellett. Érintette ő is a kereskedelmi forgalom bővülését, és tudatta: ezt meg kívánják kétszerezni öt éven belül.

Üdvözölte, hogy már hetente 45 járat közlekedik a két ország között, és aláhúzta, hogy egy másik közép-európai állammal sem ilyen szintű az összeköttetés.

Fotó: MTI/Kovács Attila

„Ezen túlmenően köszönetet szeretnék mondani Magyarország kormányának az antiszemitizmussal szemben mutatott zéró toleranciáért. Ezt nagyon nagyra értékeljük, s köszönjük szépen hozzáállásukat a zsidó közösség iránt” – fogalmazott.

Az izraeli diplomácia vezetője beszélt az Ábrahám-megállapodásokról is, amelyek szavai szerint jólétet és stabilitást hoztak a Közel-Keletre. Továbbá támogatásáról biztosította Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Rámutatott, hogy a háborúban iráni fegyvereket is bevet az orosz hadsereg, márpedig Irán a világ első számú terrorfinanszírozója, és ekképpen fenyegetést jelent mindenki számára.

„Együtt kell dolgoznunk annak megakadályozásán, hogy Irán atomfegyverhez jusson” – szögezte le, és figyelmeztetett: az izraeli titkosszolgálat segítségével merényleteket sikerült meghiúsítani többek között Cipruson, Görögországban és Franciaországban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp