Izraeli zászlókat lengettek Roger Waters frankfurti koncertjén

Ezzel tiltakoztak a zenész Izrael-ellenes üzenetei ellen, és hogy náci egyenruhában koncertezett Berlinber. Roger Waters sírva fakadt Frankfurtban, amiért antiszemitának tartják.

Roger Waters náci egyenruhára emlékeztető jelmezben koncertezett Berlinben a múlt héten, és Anne Frank nevét írta a kivetítőre. A német rendőrség nyomozást indított ellene, mivel a németországi törvények tiltják a náci szimbólumok, zászlók és egyenruhák nyilvános használatát, kivéve művészeti és oktatási célból. Zsidó szervezetek is tiltakoztak a koncerten látottak ellen, Münchenben és Kölnben is megpróbálták lemondani Waters fellépését.

A zenész végül múlt hét vasárnap fellépett Frankfurtban, ahol zsidó és más civil szervezetek megpróbálták megakadályozni a koncertet, majd a bíróság engedett a zenész fellebbezésének, és engedélyezte a koncertet.

Az antiszemita és Izrael-ellenes megnyilvánulásairól is ismert rocksztár – aki a zsidó állam bojkottját és megszüntetését célzó BDS-mozgalom egyik legismertebb arca – frankfurti fellépését azért is kifogásolták, mert

a helyszín az a Festhalle, ahonnan az 1938–as novemberi pogromok után több mint 3000 zsidót deportáltak a dachaui és buchenwaldi koncentrációs táborokba.

Frankfurti koncertjén már a bejáratnál is mintegy 500-an demonstráltak a zsidó állam zászlóival és Izrael-párti transzparensekkel (valamint azzal a felirattal, hogy “Wish You Weren’t Here”), de többen a nézőtérre is bevitték azokat. Waters itt már nem viselte a nácira hajazó jelmezt, ehelyett palesztin kendőt vett fel, írja az Euronews.

A kivetítőn ismét összeesküvési elméletek jelentek meg, és előkerült a felfújható disznó is, amelyen ezúttal Dávid-csillag helyett az Elbit Systems izraeli fegyvergyár logója szerepelt. A koncert közepe felé aztán a zenész elkezdett az őt érő antiszemitizmus-vádakról beszélni, többször is hangosan belekiáltotta a mikrofonba, hogy “nem vagyok antiszemita!”, majd fél percig tartó sírógörcsöt kapott.

Waters korábban nemcsak a BDS-mozgalmat éltette, de palesztin rendezvényeken a zsidó állam teljes felszámolásáról énekelt. Régóta vallja, hogy a szerinte

mindenható “izraeli lobbi” megpróbálja őt “elhallgattatni”, az izraeli zsidókat azzal vádolta, hogy más népek felett uralkodnak az országban, Izrael lakosainak pedig azt üzente: “ismerjék be, hogy ennek az országnak a kísérlete hiba volt.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp