A zsidó Sávuot ünnepből ered a keresztény pünkösd

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. Eredete az ószövetségi zsidó vallási ünnep, a Sávuót, a Tóraadásának emléknapja és az új kenyér ünnepe.
A pünkösd, onnan nyerte nevét, hogy kezdete a húsvéttól számított hét hét utáni első, azaz az ötvenedik napra esett, akárcsak a zsidó Sávuot ünnepe pészah után.

Az “ötvenedik” görögül pentekosztész: ebből a szóból lett az angol pentecost, a német Pfingsten és a magyar pünkösd is. Bár a pünkösd szó elég bonyolult úton alakult ki, valójában a zsidó ünnep neve, a Sávuot szintén hetek ünnepeként fordítható magyarra.

Sávuot másik jelentése: eskü (Svuá). Ez arra utal, hogy a Teremtő és a zsidó nép kölcsönös kötelezettséget vállaltak, azaz hűséget esküdtek egymásnak. A zsidók arra esküsznek, hogy nem cserélik fel az Örökkévalót valamely más istenségre, míg a Teremtő arra esküdött meg, hogy nem cserél fel bennünket egy más néppel . .

Pünkösdkor a Szentlélek – ami az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja -, áradását ünneplik a kereszténységben, amely ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára. A húsvét és a karácsony után ez a harmadik legnagyobb keresztény ünnep.

pünkösdölés

A Sávuot a zsidó népnél eredetileg aratási hálaadó ünnep vagy az első zsenge aratás ünnepe, de legfőképp a Tóraadás ünnepe, a mózesi törvény emléknapja lett, amikor arra emlékezünk, hogy Isten szövetségre lépett népével, Mózes törvényt hirdetett.

Sávuot egy izraeli kibucban

Ezen a napon olvassák fel a Tíz Parancsolatot a zsinagógában. Sávuot éjszakáját ébren töltjük és a Tórát tanulmányozzuk, mivel a hagyomány szerint ez köt össze bennünket a Szináj hegyi Tóra-adás emlékével. A zsinagógákban Rút történetét olvassák fel. Ilyenkor általában tejes ételeket esznek. Ennek a szokásnak folklorisztikus okai vannak. Lásd részletesebben az alábbi cikkben.

Miért eszünk tejes ételeket Sávuotkor?

Sávuotot számos szokás például a munkától való tartózkodás, az egész éjjel tartó tanulás jellemzi, de ami az ételeket illeti, az ünnepen szinte kizárólag a tejtermékek dominálnak. Ennek sokféle oka van, amelyek közül néhány érthetőbb és könnyebben alátámasztható, mint a többi.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp