Izraeli lap: Orbán Viktort másolhatja Netanjahu az oktatásügyben?

A  tanárok kerülhetnek célkeresztbe Izraelben is a Haaretz szerint.„A bíróságok és a média meggyengítése után a magyar kormány most a tanárokat vette célba. Ez lehet Izrael jövője is?”– teszi fel a kérdést a Haaretz.

A lap több magyarországi tanár megszólaltatásával járja körül a pedagógusok tiltakozását, a tervezett státusztörvény körül kialakult hazai helyzetet.

Emlékeztetnek rá: Orbán Viktor miniszterelnökségének elmúlt 13 éve alatt a magyar kormány fokozatosan átírta az iskolai tanterveket. Mint írják, az Israel Democracy Institute friss felmérése szerint a magyarországi oktatásban egyre nagyobb hangsúlyt kap a „nemzettudat”, a társadalmi aktivizmussal és a demokratikus értékekkel szemben pedig a törvénytisztelet került előtérbe.

Diáktüntetés Budapesten

A lap szerint az izraeli középiskolai tantervben is az állammal szembeni lojalitás és a törvények betartása a hangsúlyos.
Egyes izraeli csoportok pedig a tanárok bérezésében is a tervezett magyar példát követnék. Vannak ugyanis olyan csportok Izraelben, mint például a Kohelet Policy Forum, amelyek évek óta szorgalmazzák, hogy a tanárok fizetését a diákok kiválósága és a tanárok teljesítménye alapján alakítsák, írja a Haaretz.

A törvényjavaslat egy másik aspektusa az izraeli helyzetre emlékeztet: a fizetési modell megváltoztatására tett kísérlet, és a megbízóknak a fizetések meghatározásában való felhatalmazása.

Izraelben olyan csoportok, mint a Kohelet Policy Forum évek óta szorgalmazzák ezt a megközelítést. Hasonlóképpen a magyar törvényjavaslat kimondja, hogy a fizetést olyan tényezők befolyásolják, mint a diákok kiválósága és a tanárok teljesítménye.

Tüntetés Netanjahu igazságügyi reformja ellen márciusban Izraelben

Múlt héten ismét diákok tüntettek Budapesten. A demonstrációt az Egységes Diákfront szervezte, a státusztörvény és az oktatás helyzete miatt.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp