A holokauszt-túlélő matematikus, aki 14-szer nyert a lottón

A 83 éves Stefan Mandel kifejlesztett egy módszert, aminek köszönhetően nem kevesebb, mint 14-szer nyert a lottón. 21 éve van szökésben, most visszatér Izraelbe, hoogy bebizonyítsa az ártatlanságát.

Egy 80 éves holokauszt-túlélő, aki 14-szer nyert a lottón, csütörtökön visszatért Izraelbe, miután 21 évvel ezelőtt csalás miatt emeltek vádat ellene.

Stefan Mandel, egy zsidó matematikus 24 évesen nyerte meg először a lottó főnyereményét szülőhazájában, Romániában egy algoritmusnak köszönhetően, amelynek kidolgozásán állítása szerint öt évig dolgozott. Győzelmét követően alijázott Izraelbe, ahol megnősült és két gyermeke született.

Mandelt az izraeli hatóságok keresték meg, miután 16 évvel ezelőtt elítélték az értékpapírokkal kapcsolatos bűncselekmények miatt, és 10 hónap börtönbüntetésre ítélték. A férfi nem jelent meg a tárgyaláson, és „az igazságszolgáltatás elől menekülőnek” nyilvánították.

Három évvel ezelőtt, a COVID-19 világjárvány csúcspontján Mandel vissza akart térni Izraelbe, de a feleségét őrizetbe vették Londonban, és az utazást elhalasztották.

Harcolni akar az igazáért

Mandel évekig a csendes-óceáni Nauru távoli és nyugodt szigetén lakott, és most azért tud visszatérni Izraelbe, mert rájött, hogy az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancsot nem hajtják végre azonnal.

Mandel perújítási kérelmet kíván benyújtani, és új bizonyítékokat mutat be állítása alátámasztására.

Stefan Mandel

Vállalkozást épített az algoritmusra

A zsidó államban töltött rövid idő után Ausztráliába költözött a családjával, ahol állampolgárságot kapott, és miután rájött a lottózás algoritmusára, összesen 14-szer nyerte meg a főnyereményt. Ezen kívül a lottórendszerekhez algoritmusokat generáló vállalkozást indított, és rengeteg ügyfele volt, írja a ynetnews.com.

A 2000-es évek elején visszatért Izraelbe, hogy megismételje üzleti sikereit, de az Izraeli Értékpapír-felügyeleti hatóság felügyelete alatt találta magát. Mandelt kihallgatták, óvadékot bocsátottak ki, és miután vád alá helyezték, feleségét és gyermekeit Izraelben hagyta, és 2002-ben Londonba menekült.

2004-ben Mandelt csalás vádjával elítélték, mivel ő és partnere nem biztosították befektetőiknek a megígért tényleges nyerési esélyeket, és 10 hónap börtönbüntetésre ítélték a 100 000 NIS (29 000 dollár) pénzbírság mellett.

Mandel évek óta próbál fellebbezni az ítélet ellen. Alon Eisenberg ügyvéd, Mandel képviseletében azt mondta: “Nem lehet azt mondani valakiről, aki 14-szer nyert a lottón, hogy csak játszik a szerencsével. Meggyőző bizonyítékai vannak, amelyek kétségtelenül az ügyének újbóli megnyitásához vezetnek.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp